Cozonacul mamei

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonacul mamei

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 250 gr unt...1 pachet
  • 1 cana lapte caldut
  • 1 cana zahar
  • 3 cuburi de drojdie
  • 4 oua
  • 8 linguri de ulei floarea soarelui
  • 1 lingurita sare
  • 2-3 lingurite de miere lichida
  • coaja de lamaie rasa
  • vanilie
  • esenta de rom
  • stafide
  • nuci
  • mac

Mod de preparare

Cu 2-3 ore innainte de a incepe prepararea aluatului, musai sa aveti pregatite toate ingredientele pe masa, lasate sa prinda temperatura camerei si cu 1 ora innainte incingeti cuptorul, sa fie cat mai cald atunci cand incepeti framantatul.

Toate ingredientele sa va fie la indemana...

-Intr-un lighean,se cerne 1 Kg de faina.

-separat cuburile de drojdie se amesteca si se freaca cu putin zahar pana devine o crema

-intr-un alt castronel 4 linguri de faina amestecate cu putin lapte caldut ca sa faceti maiaua

-intr-un alt castronel se sparg ouale si se bat impreuna cu 1 lingurita de sare si 1 cana de zahar, se adauga apoi zaharul vanilat cam 3 pliculete sau 3 lingurite, coaja de lamaie si un strop de esenta de rom

-toate ingredientele de mai sus se amesteca si se pun peste faina cernuta in centru.

-cand incepeti framantatul sa fie foarte cald, sa aveti la indemana cele 8 linguri de ulei, untul foarte moale...atentie nu lichid,si mierea lichida...sa nu folositi foarte mult unt si nici chiar ulei pentru ca nu mai iese miezul pufos si d un aspect uleios cozonacului...am patit-o....loool

- framantatul dureaza 1 ora si sa fie cat mai intens...

-dupa ce a-ti terminat cu framantatul, se lasa in acelsi lighean, se acopera cu o folie de plastic, un prosop de bucatarie curat si apoi cu o patura foarte groasa si se lasa cam 1-2 ore la crescut

-umplutura o las la alegerea fiecareia

eu am ales stafidele si cacao

am tinut cam o ora stafidele in lapte si rom, dupa care le-am scurs si le-am preparat intocmai...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise