Cozonaci fara framantare

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Cozonaci fara framantare

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 3 oua mici
  • 10 g drojdie uscata
  • 125 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de lamaie
  • coaja de portocala optional
  • Ingrediente umplutura:
  • 200 g nuca macinata( eu doar am rupt-o in bucati mai mici)
  • 3 linguri mari cu cacao
  • 100 g zahar
  • 1 albus de ou
  • esenta de lamaie si rom (reteta originala nu are esenta de rom)
  • 2-3 linguri de lapte
  • Amestecati nuca macinata cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi puneti laptele fierbinte si amestecati pentru omogenizare.
  • Ingrediente pentru uns:
  • 1 albus de ou batut
  • zahar tos
  • (reteta originala: 1 galbenus, 2 linguri lapte)

Mod de preparare

1.Cerneti faina si o puneti intr-un castron, apoi faceti in mijloc o “gropita” in care puneti drojdia, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Lasati la dospit 10 minute intr-un loc cald, ferit de curenti.

2.Adaugati ouale (2 intregi si un galbenus), zaharul, sarea, untul topit, esenta de lamaie si laptele, apoi amestecati cu lingura pana obtineti un aluat elastic.

3.Acoperiti castronul cu un prosop (sau folie alimentara) si lasati la crescut pana ce isi dubleaza volumul.

4.Scoateti aluatul pe masa pudrata cu faina si-l impartiti in patru parti.

5.Intindeti fiecare foaie in forma dreptunghiulara cu grosimea de ~ 0,5 cm si lungimea in functie de forma pe care o aveti.

6.Puneti umplutura de nuca pe fiecare foaie, apoi rulati pe lungime. Impletiti cate 2 rulouri pentru a obtine un cozonac(vezi foto mai jos), apoi ii asezati in tavile tapetate cu hartie de copt si unse cu putin unt. Se mai lasa in tavi timp de 15-20 minute inainte de a-i baga la cuptor.

7.Se pun la copt in cuptorul preincalzit la foc potrivit ~ 40 minute pana se rumenesc deasupra.

8.Dupa ce cozonacul s-a copt, se lasa 5 minute, apoi se “unge” cu albus de ou batut si se presara zahar deasupra.

9.Se taie cozoncul numai dupa ce s-a racit foarte bine!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise