Cozonaci cu nuca - reteta buna

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonaci cu nuca - reteta buna

Ingrediente

  • Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci mari.
  • Pentru aluat:
  • 570 g faina (000 pentru cozonac)
  • 4 galbenusuri de ou
  • 300 ml lapte
  • 25 ml ulei floarea soarelui
  • 25 g drojdie proaspata
  • 100 g unt
  • 100 g zahar (brun)
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1/2 linugurita sare
  • Pentru umplutura:
  • 4 albusuri de ou
  • 500 g nuca
  • 120 g zahar (brun)

Mod de preparare

Cozonacul obtinut cu ingredientele de mai sus nu este prea aromat sau prea dulce, dar se simte gustul de nuca foarte bine. In umplutura se mai poate adauga zahar sau alte arome, dupa gust.

In vasul in care se va framanta aluatul se amesteca 50g faina cu 100 ml lapte clocotit, pana cand se desfac cocoloasele si se lasa sa se raceasca. (a)

Intre timp, intr-o cana se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar pana cand se lichefiaza. (b)

Cand s-a racit aluatul oparit (a) se amesteca cu drojdia (b). Maiaua astfel obtinuta se lasa sa creasca aproximativ 15-20 de minute pana cand isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut. (c)

Cele 4 galbenusuri se freaca cu 1/2 linugurita sare. Se adauga zaharul (100 g), uleiul (25 ml), untul topit (100 g), zaharul vanilinat (1 plic) si se amestaca bine. (d)

In vasul in care se va framanta aluatul, peste maia (c) se adauga amestecul de mai sus (d), restul de lapte caldut (200 ml) si restul de faina (520 g).

Aluatul se poate framanta in masina de paine sau se poate framanta cu mana: se framanta 15-20 de minute cu pumnul strans si trebuie sa rezulte un aluat elastic care se desprinde de mana (daca este prea moale se mai adauga faina); apoi se lasa sa creasca 15-20 de minute intr-un loc caldut, timp in care trebuie sa-si dubleze aproximativ volumul. (e)

In timp ce aluatul este lasat la crescut se prepara umplutura. Se bat spuma cele 5 albusuri de ou, se adauga zaharul (120 g) si se mai bate amestecul pana cand spuma devine tare. Apoi se amesteca cu nuca macinata. Se obtine o pasta de nuci destul de consistenta, gen unt de arahide sau Nutella (daca este prea uscata sau tare se mai adauga putin lapte). (f)

Aluatul (e) se imparte in doua parti egale. Pe blatul de lucru presarat cu putina faina, se intinde cate o parte din aluat in forma dreptunghiulara, cu lungimea egala cu lungimea tavii in care se vor coace si latimea cat iese, astfel incat aluatul sa fie subtire (3-4 mm).

Pasta de nuca (f) se imparte in doua parti egale si se intinde cu cutitul peste aluatul intins. Se ruleaza aluatul pe partea lunga si se pune in tava.

Se ung cozonacii cu un ou batut si se pun la cuptor la foc mediu. (cuptorul se preincalzeste la 200 grade Celsius si cand se introduc cozonacii temperatura se regleaza la 175 grade Celsius). Se coc timp de 45-55 de minute. Dupa ce se scot din cuptor se acopera cu un prosop gros si se lasa sa se raceasca.

Sarbatori fericite!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise