Ingrediente
1kg de faina, 2 oua intregi, 100g unt, coaja de la 1 lamaie, 200g zahar, 1 esenta de vanilie, un varf de cutit de scortisoara(facultativ), 1 lingurita de sare, 500 ml lapte, 40g de drojdie proaspata(de la brutar, e mai buna decat cubuletul)
Dificultate: Redusa | Timp: 2h
128 voturi
Mod de preparare
Obs.:
Drojdia se freaca de la inceput cu putin zahar, lapte caldut si putina faina(ca la o smantana groasa).
Faina se cerne.
Cuptorul trebuie preincalzit.
Tavile de cozonac se ung cu unsoare.
Din aceasta cantitate ies 3 cozonaci care se pot coace deodata in cuptorul aragazului.Eu pun tavile in tava mai mare de la aragaz sa le pot scoate mai usor.
Aluatul il intind pe masa unsa cu putin ulei. Il cantaresc si il impart in 3 parti egale.
Se pun in tava si se mai lasa sa creasca vreo 15 minute. apoi se ung cu ou batut.
Umplutura:
1. Nuca rasa amestecata cu 1-2 linguri de cacao si albusuri batute spuma, cu zahar. Tot asa, o imparti in 3 parti egale.
2. Pun 1-2 linguri de cacao pe foaia intinsa, presar apoi 2-3 linguri de zahar peste cacao si un pumn de stafide.
3. Stafide amestecate direct in aluat, dupa ce este dospit.
mihai (Chef de cuisine) , 27 februarie 2015
Am gustat cozonac facut de tine. Nota 10!
Nicoleta Constantinescu , 29 mai 2014
a iesit foarte bun ,dar cred ca trebuia un pic mai mult zahar..
Byank Dache , 18 aprilie 2014
Super reteta abia aștept sa vad daca o sa imi iasă e pt prima data.....jiji
Sarban Oana , 17 aprilie 2014
abia astept sa-i fac
Stefana Nedelcu , 10 aprilie 2014
arata foarte bine !o sa-i fac si eu
Iasmina Sefa , 08 martie 2014
I SUPER SI BUN COZONACU
Rebeca Crivineanu , 31 decembrie 2013
super!
Adelina Damian-Fekete , 21 decembrie 2013
Spor la cozonăcit! Sarbatori fericite!
Dragoi Tania , 20 decembrie 2013
marfa de cozonacii
mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010
E bun,doar ca as pune mai multe oua...in rest... arata grozav!
sanda rus (Maestru bucatar) , 04 noiembrie 2009
L-am facut e foarte bun si usor de facut, merita sa-l incercati
Alexandrina (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009
Arata bine. La reteta mea de cozonac (la 1 kilogram de faina; imi ies doi) folosesc pentru umplutura 250 g de nuca. Stafidele le incorporez in aluat.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009
Arata foarte bine, insa, nu precizati cata nuca trebuie la umplutura. Apoi, o alta nedumerire: un cozonac se umple cu nuca, unul cu stafide si celalalt are stfidele incorporate in aluat, sau sunt idei pt umplutura.