Cozonac Rosenkranz

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Cozonac Rosenkranz

Ingrediente

  • 500 g făină,
  • 1 linguriță sare,
  • 2 ouă + 2 gălbenușuri,
  • 150 g zahăr,
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • o linguriță esentă rom,
  • o linguriță esență vanilie,
  • 250 ml lapte,
  • 150 ml ulei,
  • 15 linguri zahăr pentru caramel,
  • 150 g unt,
  • 5 linguri zahăr,
  • 250 g nucă tocată.

Mod de preparare

Într-un castron cernem făina și ne pregătim la îndemână restul ingredientelor.

Se lasă la aerat făina cel puțin 20 minute.

Între timp încălzim laptele.

Într-un castronel amestecăm drojdia cu o lingură zahăr (luăm din 150 g), cu 2-3 linguri de lapte (luăm din laptele încălzit) și cu 2-3 linguri făină (luăm din 500g) și lăsăm să crească.

Batem bine cele 2 ouă și cele 2 gălbenușuri cu 150 g zahăr pănă obținem o spumă.

Încălzim ușor uleiul.

Amestecăm făina cu maiaua (drojdia crescută), ouăle bătute spumă, laptele călduț, sarea, esențele.

Adăugăm câte puțin din uleiul călduț și frământăm bine până la epuizarea uleiului.

Aluatul se lasă la crescut în loc cald, acoperit cu un șervet de bucătărie până își dublează volumul.

Între timp punem cele 15 linguri de zahăr la caramelizat într-o cratiță cu diametrul de 28cm, ce poate fi pusă ulterior la cuptor.

Când s-a caramelizat complet, rotim cratița în așa fel încît să ajungă caramelul și pe pereții laterali.

Untul se amestecă cu 5 linguri zahăr.

Când aluatul a crescut se întinde pe o suprafață unsă bine cu ulei.

Se întinde deasupra aluatului, untul amestecat cu zahăr, apoi se presară nuca tocată,

Se rulează și se împarte ruloul în 7 părți egale.

Se așează în cratița cu zahărul caramelizat, la distanță unul de altul.

Se lasă la crescut 30-40 minute sau până crește cozonacul bine (în funcție de temperatura camerei).

Se coace 30-40 minute la 180 grade C sau până se rumenește bine deasupra.

Se răstoarnă imediat pe un platou, altfel se la întări caramelul și va fi imposibil de scos.

Se va servi după ce se va răci, dar recomand chiar a doua sau a treia zi - dacă rezistați :)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise