Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca, cacao si rahat este o explozie de arome si texturi, care te va cuceri de la prima degustare. Bucura-te de traditia si calitatea unui cozonac facut acasa, cu dragoste si atentie la detalii!
Intai de toate cerneti faina de cateva ori intr-un vas incapator.
Puneti drojdia intr-un bol, adaugati o lingura de zahar, putin lapte caldut si lasati-o la dospit.
Amestecati zaharul cu laptele cald, pana acesta se dizolva. Frecati galbenusurile cu sarea si aromele.
Cand drojdia a crescut puneti-o peste faina, puneti, galbenusurile si laptele cald.
Incalziti uleiul impreuna cu untul.
Incepeti sa framantati, incorporand putin cate putin din grasime. Cand aluatul a devenit usor si ati terminat de incorporat grasimea, acoperiti vasul si lasati la crescut.
Intre timp pregatiti umplutura. Bateti putin albusurile cu praful de sare, adaugati esenta de rom si zaharul pudra cu aroma de vanilie. Apoi incorporeza zaharul tos treptat, mixand continuu.
Adaugati cacaoa cernuta si amestecati usor cu o spatula cu miscari de sus in jos, apoi incorporeaza nuca macinata.
Transferati aluatul de cozonac pe suprafata de lucru pe care va trebui sa o ungeti cu putin ulei inainte. Taiati aluatul pe jumatate dupa care fiecare jumatate din nou pe jumatate. Adica va trebui sa obtineti 4 parti in total. Intindeti cu mainile prima parte de aluat dandu-i o forma dreptunghiulara, apoi continua sa intinzi aluatul cu sucitorul.
Puneti o parte de umplutura cu nuca din cantitatea totala care va trebui impartita in 4 parti. Intindeti umplutura astfel incat sa lasati spatiu de doua degete pe margini. Rulati aluatul si aduceti ultima parte peste. Sigilati aluatul cu degetele, inclusiv marginile. procedati asa si cu celelalte bucati de aluat.
Puneti cozonacii formati in tavi de 30 cm, acoperite cu hartie de copt si lasa la crescut inca 30-40 de minute. Apoi ungeti cozonacii cu oul batut, amestecat cu o lingura de lapte.
Coaceti cozonacii la 170 de grade C, 50-60 de minute, cuptor preincalzit.
Dupa ce sut copti, scoateti-i pe un gratar sa se raceasca, intorcandu-i din 5 in 5 minute pe o parte si pe alta.
Dupa ce s-au racit complet, decorati-i cu ciocolata topita impreuna cu uleiul si cu floricelele de zahar.
Va mai recomandam si cozonacul leopard, cozonacul cu nuca sau cozonacul bunicii. Pofta buna!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii