Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Reteta de cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao. Cozonac fara framantare reteta simpla si gustoasa. Reteta simpla de cozonac fara framantare. Retete de cozonac fara framantare cu nuca si cacao.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Ingrediente

  • aluat
  • 1 kg faina
  • un praf de sare
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 cubulet de drojdie
  • 130 g unt/margarina (eu folosesc president)
  • 330-350 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • 30 ml ulei
  • umplutura:
  • 350 g nuca macinata
  • 5 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • 2 albusuri
  • un praf de sare
  • 6 linguri lapte fierbinte
  • esenta de rom
  • uns:
  • 1 ou
  • zahar brun pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Reteta de cozonac fara framantare o fac destul de des, nu numai de sarbatori. Se face usor , iar cozonacii ies deliciosi, pufosi si aromati.

Pentru inceput, dizolvam drojdia cu o lingura de zahar, pana devine o pasta.

Intr-un vas mare cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.

Intr-un ibric punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si asezam pe foc, pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie. Intr-un alt vas punem ouale impreuna cu galbenusurile, pe care le batem putin cu o furculita.

In vasul cu faina adaugam laptele caldut, ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate. La final, ne ajutam de putin ulei, pentru a nu se lipi aluatul de maini.

Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacao, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins.

Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac.

Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra.

Se coc la cuptorul preincalzit, la 200 de grade C, primele10 minute. Apoi se reduce la 170 de grade si se continua coacerea inca 35-40 de minute.

Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta cu framantare.

Incercati si voi aceasta reteta de cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao si nu veti regreta. Sa va fie de bine!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

T

Tatiana Popescu • 17 Decembrie 2023, 23:56 Pot folosi drojdie uscata? Si cite grame? Aici in USA nu e drojdie proaspăta. Merci!

Madlene cu suc de clementine

Madlene cu suc de clementine

Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul.

Madlene cu suc de clementine
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie

Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie

O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....

Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise