Cozonac de carne

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cozonac de carne

Ingrediente

  • 600 gr.piept de pui
  • Umplutura:
  • 400 gr.piept de pui
  • 150 gr.ficat de pui
  • 2 oua
  • 100 gr.cascaval
  • 100 gr.sunca
  • 14 felii sunca presata
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de usturoi verde
  • pesmet
  • sare, piper, boia
  • ulei de masline
  • cimbru verde
  • Mai avem nevoie de:
  • 1 ou+1 lingura de lapte

Mod de preparare

1.Tapetam o tava de cozonac cu folie de aluminiu (sau hartie de copt) in asa fel incat folia sa ramana si pe dinafara.O ungem apoi generos cu ulei de masline.

2.Cele 600 gr. de piept de pui le taiem pe lung in fasii cat mai mari si le batem cu un ciocan de snitele, dar nu foarte tare, sa nu fie prea subtiri.Le condimentam cu sare, piper, boia si le punem deoparte la rece pana vom lucra cu ele.

3.Ficatul il punem la fiert in apa cu sare dupa care il scurgem bine, il lasam sa se raceasca si il tocam.

4.Sunca o taiem in cubulete foarte marunte, sau chiar o tocam.

5.Cele 400 de gr. de piept de pui le impartim in doua.O jumatate o dam prin robot si o tocam marunt, iar ce-a de-a doua jumatate o taiem in cubulete marunte.

6.Pregatim umplutura asa:Taiem partea alba de la ceapa si o punem intr-o tigaie cu putin ulei.O calim pana se inmoaie, apoi adaugam cele 200 gr. de cubulete de piept de pui.Condimentam cu sare, piper si mai lasam pe foc pana ce pieptul incepe sa se rumeneasca putin si lichidul format scade. Cand este gata luam tigaia de pe foc, lasam continutul sa se tempereze, apoi il punem intr-un robot si il tocam, dar nu foarte marunt, doar cat sa se marunteasca putin.

7.Intr-un castron mare punem pieptul de pui cu ceapa, adaugam pieptul crud tocat, ficatul, sunca, cascavalul dat prin razatoarea mare, ouale, verdeata, usturoiul si cozile de ceapa verde taiate marunt, condimentam cu sare, piper si incepem sa amestecam totul pana se omogenizeaza compozitia.

Adaugam pentru inceput 2-3 linguri de pesmet si amestecam din nou.Compozitia trebuie sa aiba o consistenta mai densa, deci, daca cumva vi se pare prea moale, mai adaugati inca 1-2 linguri de pesmet pana are consistenta precizata.

8.Luam separat si punem intr-un castronel cam 2 linguri bune din umplutura si le amestecam cu boia.

9.Pregatim feliile de sunca si le umplem cu umplutura.Procedam asa: pe 12 felii de sunca punem cate putin din umplutura modelata sub forma de bastonas.

10.Restul de 2 felii de sunca le umplem cu umplutura amestecata cu boia.

11.Asamblam cozonacul asa:Scoatem bucatile mari de piept de pui de la rece si tapetam tava cu trei treimi din toata cantitatea de piept pe toate partile tavii.Treimea ramasa o punem deoparte pentru ca ne va trebui sa acoperim cozonacul.

12.Intindem peste feliile de piept de pui un strat subtire de umplutura pe laterale si pe fund cu compozitie pentru umplutura.Apoi, asezam un rand din baghetele de sunca; mai intai 3 bucati pe fund, una in mijloc, mai precis cea cu boia si apoi alte 3 bucati deasupra.De-a lungul tavii se vor forma 2 floricele.Acoperim totul cu umplutura ramasa si nivelam si presam usor.

13.Asezam deasupra si feliile de piept de pui puse deoparte in asa fel incat sa acoperim toata suprafata.

14.Inchidem cu folia de aluminiu, adica partea de deasupra, asezam tava de cozonac in alta tava de prajitura mai mare in care punem apa cat sa ajunga la jumatatea tavii de cozonac.

15.Dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 60-70 de minute.

16.Dupa acest timp, scoatem tava, o lasam sa se tempereze putin apoi scoatem cozonacul din tava.Indepartam folia de peste tot si asezam din nou cozonacul intr-o alta tava de prajitura pe fundul careia am pus hartie de copt si am stropit-o putin cu ulei de masline.

17.Pensulam suprafata cozonacului cu oul batut cu lapte si presaram deasupra cateva fruzulite de cimbru.

18.Mai dam tava la cuptor la foc iute pentru 8-10 minute pana cozonacul se rumeste frumos si devine auriu.

19.Cand este gata il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.

20.Servim cozonacul feliat alaturi de sosuri sau legume.

Pofta mare va doresc!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise