Cozonac cu nuca

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu nuca

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 50g drojdie proaspata
  • 500ml lapte
  • 350g zahar
  • 8 galbenusuri
  • 150g unt
  • un varf de cutit sare
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de rom
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 50g stafide
  • ulei pentru framantat
  • Pentru umplutura:
  • 400g nuci macinate
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 150-200ml lapte
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingura pesmet
  • 3-4 albusuri de ou batute spuma tare

Mod de preparare

Faina se cerne intr-un castron mare.Intr-o cratita se fierbe 250ml lapte cu zaharul,apoi se lasa la racit.Se adauga stafidele,vanilia si coaja de lamaie.Intr-o alta craticioara se pregateste maiaua astfel:se incalzeste restul de lapte,se adauga drojdia si 3 linguri de faina.Se omogenizeaza bine si se lasa la cald sa creasca.Untul se topeste si el,iar galbenusurile se freaca cu sarea.Cand maiaua a crescut,se face o adancitura in faina,se pune maiaua pe care o amestecam putin,se adauga galbenusurile,apoi laptele cald cu zaharul,iar la sfarsit untul topit.Aluatul se framanta pana se optin bule de aer in coca,adaugand cate putin ulei de cate ori este cazul.Se lasa la crescut la cald circa 40-50 de minute.Intre timp pregatim umplutura de nuca.Intr-o cratita se pune nuca,laptele,zaharul,cacaoa si aromele si se lasa pe foc mic pana se amesteca totul bine,se adauga apoi pesmetul,se ia de pe foc si se lasa la racit.Cand este rece se adauga albusurile batute spuma.

Se imparte aluatul in doua bucati egale,se unge masa cu putin ulei.Fiecare bucata de coca se intinde in forma dreptunghiulara.Pe fiecare foaie se intinde ½ din nuca.Se ruleaza se se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament.Se lasa la crescut 15 minute,se ung cu ou batut si cine prefera poate presara si putin zahar tos.Se dau apoi la cuptorul preancalzit la 180gC timp de 40-45 de minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Chiftelute de soia in sos de rosii – reteta de post, simpla si delicioasa

Chiftelute de soia in sos de rosii – reteta de post, simpla si delicioasa

Incearca o reteta simpla si delicioasa de chiftelute de soia in sos de rosii, perfecta pentru o masa gustoasa de post. Usor...

Chiftelute de soia in sos de rosii – reteta de post, simpla si delicioasa
Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Incearca reteta simpla de cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval. O mancare delicioasa si cremoasa, usor de...

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise