Incearca reteta unui cozonac cu aluat oparit - moale și pufos, perfect pentru zilele de sarbatoare si nu numai! Reteta traditionala asigura prospetimea si gustul autentic, iar tehnica de oparire a aluatului confera o textura deosebita care ramane proaspata si delicioasa mai multe zile.
Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.
Dupa ce s-a racorit, punem drojdia uscata, inca 50 ml de lapte caldut, 1 lingura de zahar, apoi amestecam si lasam la crescut circa 20 minute.
In acest timp zaharul il topim cu laptele ramas si esenta de vanilie dupa gust.
Dupa ce aluatul a crescut, cernem restul de faina peste maia, adaugam laptele dulce caldut, galbenusurile si coaja de lamaie, apoi incepem sa framanatam un aluat omogen, dar lipicios. Acum este momentul sa ne ajutam de materia grasa.
Turnam putin cate putin si alternativ din unt si ulei si framantam bine pana le incorporam in aluat. Aceasta operatiune dureaza, dar merita efortul! :)
In final vom obtine un aluat omogen, elastic si nelipicios pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
In ultimele 10 minute inainte de a-i pregati, ne apucam de umplutura:
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana se topeste tot zaharul, trebuie sa arate ca o bezea. Adaugam cacaoa, esenta de rom si nuca macinata si omogenizam totul foarte bine.
Stafidele le punem la inmuiat in apa firbinte cu putina esenta de rom, iar rahatul il taiem bucati.
Dupa ce aluatul a crescut, il rasturnam pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei), il impartim in 2, iar fiecare bucata o intindem bine (ne ajutam doar de maini), punem jumatate din cantitatea de umplutura, presaram stafide si bucatele de rahat si incepem sa rulam cu grija, tragand si de capete sa nu iasa din umplutura.
Asezam cozonacii obtinuti in tavile tapetate cu hartie de copt si ii lasam la crescut circa 20 minute, apoi ii ungem cu ou batut amestecat cu zaharul vanilat.
Dam tavile cu cozonacii in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora.
Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam sa se raceasca pe un fund de lemn, in tava si culcati pe o parte si pe alta pentru a nu se lasa umplutura.
Incercati si reteta de cozonac fara framantare, cozonac leopard sau cozonacul bunicii. Pofta buna!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii