Cozonac coronita

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Cozonac coronita

Ingrediente

  • aluat:
  • 550gr.faina alba (grania)
  • 200ml lapte in care dizolvam 2plicuri zahar vanilat,o lingurita de scortisoara si 100gr zahar
  • 2oua batute bine
  • 1 praf sare
  • 25gr drojdie verde sau 5gr.deshidratata
  • 150gr unt
  • coaja de lamaie sau portocala
  • implutura:
  • 150gr.mac macinat
  • 150gr.zahar
  • 2plicuri zahar vanilat
  • 2linguri gris
  • 250gr lapte
  • rahat colorat
  • visine sau stafide

Mod de preparare

aluatul:

se pune faina pe masa de lucru,se face o gaura in mijloc,unde punem drojdia ,peste care turnam un pic de lapte caldut si presaram un pic de faina si un pic de zahar.Lasam asa cca 10 min pentru a creste drojdia,adaugam celelalte ingrediente mai putin untul.Dupa ce s-a legat aluatul,ne ungem pa maini cu untul si continuam framantarea aluatului.E un truc vechi al bunicii dar e foarte bun.Depinde de vreme si umiditatea fainii dar trebuie sa ne iasa un aluat molicel.Il lasam la crescut cca o ora.

umplutura:

1-rahat colorat taiat bucatele mici ci visine din compot amestecate cu faina

2-macul,zaharul,grisul se fierb in lapte pana se face o crema groasa,se pun esente si stafide

Aluatul se face sul, se taie in o parte mare si o parte mai mica(trei sferturi si un sfert)partea mica se intinde(e bine sa masuram circumferinta tavii si atat de lung sa intindem foaia)se pune pe ea rahatul si visinile si se ruleaza.Partea mare se intinde si se unge cu crema de mac,acum punem ruloul mic pe marginea foii cu mac si le rulam impreuna.Pregatim o tava rotunda cu hartie pergament in care asezam cozonacul.

Cu foarfece de bucatarie taiem aluatul adanc ,in zic-zac si lasam 30 min la crescut.Batem un galbenus cu care ungem deasupra si presaram mac sau susan.Coacem la foc mare primele 15 min si apoi dam focul la mic si nu deschidem usa pentru urmatoarea ora.

Se scoate se racoreste si se unge cu un sirop facut din 150gr apa,1lingura zahar,1lingurita zeamade lamaie si 1 lingura lapte praf.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise