In primul rand trebuie spus ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Se face maiaua-drojdia , 2 linguri zahar, 2 linguri faina si cateva linguri lapte dulce si se lasa la crecut.
Se pune smantana la incalzit cu 300 g zahar, razatura portocala, apoi se adauga galbenusurile batute cu furculita si stafidele inmuiate in esente sau cognac.
Se toarna amestecul rezultat peste maiaua crescuta, apoi se adauga faina in ploaie si sarea, amestecandu-se bine si apoi framantand, pana obtinem un aluat moale dar nu curgator.( Nu se pune sarea in maia fiindca atunci nu mai creste!)
Se incalzeste f bine uleiul si se adauga cate putin framantandu-se in continuare.Imediat vom observa cat de elastic a devenit aluatul.Se lasa la crescut cam 30 min, si se mai framanta apoi inca o data.Apoi iar se lasa la crescut.
Umplutura:
Se bat f bine albusurile cu 100 g zahar.Se adauga si se amesteca incet acum, nuca si cacaoa, esentele.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 2 ( pt 2 tavi cozonac) si fiecare parte se intinde ca o foaie de grosime cam de 1 cm.Se pune umplutura pe toata foaia si se ruleaza incet , ca o rulada.Se pune in tava unsa cu unt si se lasa iar la crescut.Eu infig mai multi mieji de nuca , jumatati , in cozonac si apoi il ung cu galbenus batut cu un pic de zahar farin si lapte.
Se coc la foc potrivit , cam 40 min, in cuptorul preincalzit.
Acest aluat se poate umple cu branza dulce si stafide(pasca), rahat, mac, dulceata, fructe confiate, ciocolata.
Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionalaO reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat
Drob de puiDescopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...
Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii