Cand ne apucam de aluat, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (eu le-am pregatit de seara si dimineata nu a fost nevoie sa mai astept sa se incalzeasca. Drojdia o frecam cu o lingura de zahar un pic de lapte caldut si faina si o lasam la crescut 15 minute intr-un loc cald pana face basicute.Separat punem intr-un lighenas destul de incapator ca aluatul o sa creasca,faina. Cat drojdia creste ,batem ouale intregi cu o lingurita rasa de sare, laptele il punem cu zaharul pe foc pana se topeste si il lasam la racit la o temperatura potrivita pentru a framanta aluatul.Drojdia a crescut o punem in mijlocul fainii amestecam un pic si apoi punem alternativ laptele cald unde am pus si mirodeniile,cu ouale batute.Amestecam totul foarte bine luand faina din mijloc catre margini. Daca mai este nevoie de lapte mai adaugati 2,3 linguri nu mai mult,sa fie un aluat mai moale. Uleiul se pune si el la incalzit sa fie usor caldut atunci cand il folosim.Deci framantam aluatul cam 10minute cand incepe sa nu se mai ia pe mana,si atunci incepem sa punem uleiul inmuiem mana in ulei si framantam pana cand vedem ca aluatul a 'inghitit" uleiul ,si tot asa pana se termina tot. Din acest moment il mai framantam un pic si gata cu el la crescut. Eu l-am pus in cuptorul aragazului care a fost dinainte incalzit,L-am uitat acolo cam 1ora si 30 minute ,crescuse frumos nu era lipit de vas era o minunatie de aluat.
L-am pus pe blatul uns cu ulei l-am framantat un pic si l-am impartit in patru bucati cat de cat egale.
Am intins aluatul cu mana putin mai lung decat forma si am intins compozitia de nuca am rulat. Am facut acelasi lucru si cu celalalt leam impletit pe amandoua si am pus in forma tapetata cu hartie de copt,trebuie sa ocupe cam jumatate din forma; la fel procedam si cu al doilea cozonac.Ii punem la loc cald cam 3o minute pana se umple forma apoi ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte si ii introducem in cuptorul incalzit inainte la foc mediu spre mic primele 10 minute, apoi putem sa mai crestem un pic focul.La mine a durat coptul cam 40 minute,faceti testul cu scobitoarea.
Pentru umplutura am folosit 5 linguri de nuca macinata 2 linguri de cacao 3 linguri de zahar o vanilie esenta de rom dupa gust ; am amestecat totul si am pus lapte fierbinte peste compozitie pana a devenit o pasta destul de groasa si am lasat- la racit.
Cam asta e tot .Va doresc spor la treaba si pofta buna!
Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazieSalata de cartofi cu oua – o reteta simpla, gustoasa si rapida, perfecta pentru orice masa. Preparata din ingrediente...
Salata de cartofi cu oua. Reteta simpla, si gustoasa, foarte simplu de preparatO reteta simpla, rapida si sanatoasa de salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Perfecta ca garnitura alaturi de peste, carne,...
Salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Reteta simpla, rapida si sanatoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii