Conopida gratinata cu piept de pui si ciuperci

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Conopida gratinata cu piept de pui si ciuperci

Ingrediente

  • 1 conopida potrivita,
  • zeama de la 1 lamaie,
  • 1 piept de pui,
  • 500 g ciuperci,
  • 400 g smantana,
  • 1 ou,
  • cascaval ras,
  • pesmet,
  • 100 g unt,
  • sare, piper, nucsoara.

Mod de preparare

O grozava mancare de sezon, care se poate preta la nenumarate variante si nu cere mare experienta si nici cine stie ce efort, dar al carei gust va va surprinde, sunt sigur, in mod placut.

Curatati conopida, puneti-o sa stea o ora in apa rece, in care ati turnat zeama de lamaie (uneori conopida are viermi, asa ca paza buna trece primejdia rea). In timpul acesta pregatiti restul ingredientelor: spalati pieptul de pui, taiati-l cubulete, rupeti coditele ciupercilor, spalati-le repede in apa rece si maruntiti-le, nu excesiv insa, bateti oul cu smantana, ceva sare, piper si nucsoara, ungeti un vas de piatra sau de Jena cu unt, radeti cascavalul si amestecati-l cu pesmetul. Caliti in jumatate din untul ramas puiul si ciupercile, sarand si piperand. Scurgeti conopida, desfaceti buchetelele si opariti-le in apa sarata, cat sa ramana, totusi, crocanta (5-8 minute, in functie de cat de mari ati lasat buchetelele). Scurgeti-le bine, asezati-le in vasul pregatit, presarati uniform amestecul calit, turnati compozitia ovo-lactata, presarati amestecul de cascaval si parmezan, taiati bucatele untul ramas, raspanditi-l uniform pe deasupra. Bagati vasul in cuptorul incalzit dinainte la foc mijlociu (200°C) si asteptati pana se rumeneste frumos (cam 1/2 ora).

Tertipuri? Pai ati putea sa pregatiti in castronele individuale, nu in forma mare, ar fi optim daca ciupercile ar fi de padure iar cascavalul ar fi parmezan. O singura rugaminte, totusi: ori una, ori alta, pentru ca ar fi pacat ca aromele sa se anuleze reciproc.

Vinul? Ei, cu toata pasiunea mea pentru Feteasca Alba la sosurile de smantana, la gratinajul asta am sa va recomand un Sauvignon Blanc. Din ce podgorie gasiti, ca-s bine dispus la ora asta si vreau sa incurajez pe toata lumea.

A, si sa nu credeti ca-i doar o varianta imbogatita cu piept de pui a conopidei gratinate cu ciuperci pe care v-am recomandat-o acum vreun an si mai bine. Verificati (de preferinta prin practică) si va veti convinge.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise