Compotul poate fi folosit imediat sau pastrat pentru iarna.
1. Se aleg caise mai tari ,se spala si se desfac in jumatati.Se fierbe apa cu zaharul,lasand sa dea in cateva clocote pana se obtine un sirop un pic legat.Se adauga caisele si cativa samburi curatati de coaja si pielita,precum si zeama de lamaie.Se lasa sa fiarba pana se inmoaie caisele.
Se serveste rece.
2.Fructele spalate,zvantate,curatate de codite se taie in jumatati si se aseaza suprapuse in borcane,cu partea bombata in sus.Se prepara un sirop fierbinte din 3l apa si 1 kg zahar.Se toarna siropul cald peste fructe,se inchid borcanele si se introduc intr-un vas cu apa calda,pe foc acoperindu-se borcanele complet cu apa.Se sterilizeaza 20 min.Borcanele se invelesc individual in hartie pt fierbere.Timpul de sterilizare se masoara din momentul inceperii fierberii,pana la oprirea focului.Racirea se face de la sine,la temperatura camerei.Lasati borcanele in vasul in care au fiert pana a doua zi.
Pentru consumul imediat puteti folosi si anumite mirodenii(zeama de lamaie,esenta vanilie,rom,migdale,scortisoara in functie de fructele folosite.
Pentru pastrarea compotului pentru iarna nu se recomanda folosirea acestora.Doar daca conditiile de pastrare nu sunt destul de racoroase , atunci puteti folosi la compot conservant.

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii