Clătitele acestea sunt pregătite cu noul meu ajutor în bucătărie, aparatul Panini Maker Breville.
-Într-un bol, se amestecă făină, zahărul pudră, zahărul vanilinat și pudra de cacao.
-Separat, în alt vas, se bat ouăle cu sarea, după care se toarnă încet untul topit și răcit și se amestecă bine.
-Peste ouăle bătute se adaugă treptat amestecul solid, omogenizându-se cu telul sau mixerul, până se obține o compoziție consistentă.
-Peste compoziția de aluat se toarnă treptat laptele amestecând bine, cu grijă, să nu se formeze ”cocoloașe”, rezultând un aluat omogen fluid, potrivit de subțire.
-Se lasă aluatul să se ”odihnească” la rece, în frigider cca. 30 minute, chiar și o oră dacă aveți timp.
-Cât timp se odihnește aluatul se pregătesc bananele caramelizate.
-Se curăță bananele, se taie în rondele mai groase de cca 2 cm și se stropesc cu zeama de lămâie.
-Se pune zahărul pudră într-un vas cu pereții dubli care se lasă la foc mic până se topește tot zahărul și capătă acea culoare frumoasă caramel.
-În caramelul de zahăr se adaugă rondelele de banane, apoi untul și se lasă la foc mic să fiarbă, amestecând ușor (cu grijă să nu se sfărâme bananele) cca 5 minute, sau până când sosul capătă consistență și bananele sunt frumos caramelizate.
-Când sunt gata, se dau la o parte de pe foc, se adaugă esența de rom omogenizând caramelul și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
-Când timpul de odihnă al aluatului a expirat, se conectează aparatul Panini Maker Breville la sursa de curent, până când ledul indicator declanșează indicându-ne că plita aparatului s-a încins și aceasta este pregătită pentru a întinde prima clătită pentru copt.
-Capacul aparatului se ridică și cu ajutorul unui polonic se toarnă aluatul pe plita încinsă, dându-i forma dreptunghiulară, după forma plitei. Cantitatea de aluat turnată pentru fiecare clătită depinde de grosimea dorită pentru aceasta. Eu am folosit un polonic cu capacitatea de cca 25-30 ml și am turnat aproximativ 2 polonice.
-După ce aluatul a fost turnat și nivelat aproape uniform cu dosul polonicului sau cu o pensulă/spatulă, se coboară capacul aparatului Panini Maker Breville și după cca 2-3 minute la prima clătită, ledul declanșează și ne indică finalizarea coacerii. Timpul de coacere variază însă, în funcție de cât de coapte preferați clătitele, putând să le scoateți înainte, sau după ce butonul cu led declanșează. Pe măsură ce aparatul se încinge, durata de coacere se diminuează.
-Când clătita este coaptă, se ia de pe plită cu ajutorul unei palete de silicon sau lemn.
-Se repetă aceste operațiuni, până se termină tot aluatul și rezultă cca 6-8 (depinde de mărime) clătite cu cacao de formă dreptunghiulară, pufoase și aromate.
-Deși nu este nevoie, deoarece sunt anti-aderente, plăcile aparatului se curăță după utilizare, foarte simplu și ușor, rapid, doar cu ajutorul unui șervet absorbant de bucătărie sau a unei lavete curată și uscată.
-Înaintea servirii, se pun bananele caramelizate împreună cu sosul gros pe fiecare clătită și se împachetează în 4. Eu am pus bananele caramelizate pe jumătate de clătită (am format un triunghi imaginar cu vârful în jos), am pliat colțurile libere, acoperind bananele, rezultând un triunghi, pe care apoi l-am împăturit în două.
-Clătitele umplute cu banane caramelizate se decorează după dorință, sau se presară cu migdale mărunțite și se servesc cu toping de sos caramel, alături de înghețata preferată, cum am procedat eu.
Mai multe detalii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Poftă bună!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii