Clătite cu cacao și cremă de afine

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Clătite cu cacao și cremă de afine

Ingrediente

  • (22-25 buc.)
  • -4 ouă
  • -250 ml lapte
  • -250 ml apă rece
  • -300 gr. făină
  • -50 gr. cacao
  • -50 gr. unt topit
  • -2 lingurițe zahăr
  • -1 plic zahăr vanilinat
  • -1 vârf cuțit de sare
  • Pentru umplutură - crema de afine
  • -125 gr. cremă de brânză
  • -200 ml smântână pentru frișcă
  • -3 linguri miere
  • -400 gr. afine
  • -1/4 linguriță esență de vanilie
  • Pentru decor (opțional):
  • -fulgi de ciocolată, zahăr pudră, etc

Mod de preparare

Clătitele acestea sunt pregătite cu noul meu ajutor în bucătărie, aparatul Panini Maker Breville.

-Într-un castron, se amestecă făină, zahărul, zahărul vanilinat și pudra de cacao.

-Separat, în alt castron, se bat ouăle cu sarea. Peste ouăle bătute se adaugă treptat amestecul solid, omogenizându-se cu telul sau mixerul, până se obține o compoziție consistentă.

-Peste compoziția de aluat se toarnă treptat laptele amestecând bine, cu grijă, să nu se formeze ”cocoloașe”, iar la sfârșit se subțiază cu apă rece, rezultând un aluat omogen fluid, potrivit de subțire.

-Se lasă aluatul să se ”odihnească” la rece, în frigider cca. 30 minute, chiar și o oră dacă aveți timp.

-Între timp ne ocupăm de crema de afine.

-Într-un blender se pun 200 gr. afine, mierea și crema de brânză și se acționează câteva secunde, până când rezultă un amestec cremos, omogen.

-Se bate într-un vas separat smântâna, rezultând frișca. (Dacă preferați mai dulce, puteți adăuga în frișcă 1 lingură de zahăr pudră și/sau un plic de zahăr vanilinat).

-Peste amestecul cremos de brânză și afine se adaugă frișca și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete până când frișca este incorporată și rezultă o cremă fină și spumoasă.

-Se pune crema la rece, în frigider, până când terminăm de făcut clătitele.

-Când timpul de odihnă al aluatului s-a terminat, se conectează aparatul Panini Maker Breville la sursa de curent, până când ledul indicator declanșează indicându-ne că plita aparatului s-a încins și aceasta este pregătită pentru a întinde prima clătită pentru copt.

-Capacul aparatului se ridică și cu ajutorul unui polonic se toarnă aluatul pe plita încinsă, dându-i forma dorită (rotundă, în cazul meu) sau dreptunghiulară, după forma plitei. Cantitatea de aluat turnată depinde de grosimea și mărimea dorită pentru clătite.

-După ce aluatul a fost turnat și nivelat aproape uniform cu dosul polonicului, se coboară capacul aparatului Panini Maker Breville și după cca 2 minute la prima clătită, ledul declanșează și ne indică finalizarea coacerii. Timpul de coacere variază însă, în funcție de cât de coapte preferați clătitele, putând să le scoateți înainte, sau după ce butonul cu led declanșează. Pe măsură ce aparatul se încinge, durata de coacere se diminuează.

-Când clătita este coaptă, se ia de pe plită cu ajutorul unei palete de silicon sau lemn.

-Se repetă aceste operațiuni, până se folosește tot aluatul și rezultă cca 22-25 (depinde de mărime) clătite cu cacao pufoase și aromate.

-Deși nu este nevoie, deoarece sunt anti-aderente, plăcile aparatului se curăță după utilizare, foarte simplu și ușor, imediat, doar cu ajutorul unui șervet absorbant de bucătărie sau a unei lavete.

-Înaintea servirii, cu ajutorul unui pos, se pune crema de afine pe fiecare clătită, peste care se mai adaugă câteva fructe din restul de afine și se rulează după dorință. Eu am împăturit clătitele în patru. (Am turnat crema pe jumătate de clătită, am acoperit cu cealaltă jumătate și apoi le-am împăturit din nou în două.)

-Clătitele umplute se decorează după preferință cu zahăr pudră sau fulgi de ciocolată (dacă aveți), sau se servesc ca atare, doar ornate cu puțină cremă de afine.

Mai multe detalii gasiti pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise