Incearca rețeta noastra simpla si delicioasd de chec zebra din albușuri, imbogatit cu nuci si aroma de vanilie. Acest desert ușor de facut va cuceri toate gusturile. Invata sa prepari acest deliciu acasa, in cațiva pași simpli.
-Se pregătesc 2 tăvi de copt speciale pentru chec, care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se ung cu grăsime - unt, ulei și se presară făină).
-Se prăjește ușor în cuptor trei sferturi din cantitatea de nucă și se taie grosier. Restul de nucă neprăjită se taie și ea grosier și se păstrează pentru decor.
-Cu ajutorul mixerului se bat bine cele 8 albușuri presărate cu un praf de sare. Când bezeaua este tare se adaugă treptat zahărul și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă și tare.
-Peste spuma de albușuri se adaugă pe rând cele 4 linguri de apă fiartă, amestecând bine cu mixerul după fiecare, apoi se adaugă treptat uleiul mixând în continuare până ce acesta se incorporează în compoziție.
-Se adaugă treptat 180 gr. făina cernută și se amestecă încet cu mișcări circulare de sus în jos cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, până rezultă un aluat omogen.
-La sfârșit se adugă aromele (esența de vanilie și coaja de lămâie), care se incorporează în compoziția rezultată amestecând ușor cu spatula/lingura de lemn.
-Se împarte aluatul în două părți aproximativ egale, punându-se în vase/boluri separate. Într-un vas se adaugă pudra de cacao, iar în celălat se adaugă restul (50 gr) de făină cernută, după care fiecare din cele două compoziții se omogenizează încet cu ajutorul unei spatule.
-Peste aluatul alb se presară nuca prăjită tăiată grosier care se amestecă în compoziție.
-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180 grd.C.
-Cele două compoziții (albă și cu cacao) se ”împart” vizual în două, pentru cele două tăvi.
-Pentru a forma modelul de ”zebră”, cu răbdare, se toarnă aluatul în tăvi astfel: se ia din cele două compoziții câte un polonic pe rând și se toarnă alternând, începând aproximativ din mijlocul tăvii: un polonic de aluat ”alb”, peste care se pune un polonic de aluat cu cacao, iar un polonic de aluat ”alb” peste cel colorat...și tot așa se continuă până se termină ambele compoziții, în ambele tăvi.
-După ce s-a turnat aluatul în tăvi, se presară nucile neprăjite oprite și se bagă tăvile cu chec în cuptorul încins la 180 grd.C, pentru cca. 40 minute (depinde de cuptor) sau până când checurile se rumenesc ușor pe deasupra. (Se poate face proba cu paiul pentru a verifica dacă checurile sunt coapte).
-Când sunt gata, se scot tăvile cu chec din cuptor, se lasă să se răcorească în tavă, după care se răstoarnă checurile și se lasă să se răcească bine pe un grătar metalic sau din lemn.
-Checul zebră din albușuri cu nuci se portioneaza dupa preferinta si se servește apoi după pofta inimii.
Din albusuri, mai puteti prepara si prajitura zebra din albusuri cu visine si ciocolata, spuma de capsuni cu bezea italiana sau pavlova. Poftă bună!
Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataReteta de ciorba de gaina cu taitei de casa. Ciorba de gaina cu taitei de casa reteta simpla si gustoasa. Reteta de zama de...
Ciorba de gaina cu taitei de casaPapricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...
Papricas de pui cu galuste de fainaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii