Cataif

Timp pregatire
120 minute
Cataif

Ingrediente

  • - 1 pachet taitei fideluta
  • - 1/2 pachet fidea
  • - 200 gr miez de nuca
  • - 50 gr unt de calitate
  • - 1 lamaie galbena parfumata
  • - 200 gr zahar brut (voi puteti folosi mai mult zahar daca doriti, eu nu reusesc sa consum un desert mult prea dulce, astfel ca nu am folosit o cantitate foarte mare de zahar)
  • - 3 linguri miere naturala
  • - 500 ml apa
  • optional:
  • - scortisoara macinata
  • - stafide

Mod de preparare

Alegem o forma de copt termorezistenta si o ungem bine cu unt. Desfacem intai pachetul cu taitei si asezam in forma de copt jumatate din cantitate, formand un strat egal.

Nuca o macinam grosier sau mai fin, dupa cum doriti. Mie imi place mai mare. Spalam lamaia si o stergem cu un servetel. Radem coaja si o punem peste nuca macinata. Amestecam si repartizam uniform nuca peste taitei. Deasupra asezam cealalta jumatate de pachet de taitei. Jumatate din cubul de unt il taiem bucatele si il asezam peste paste. Desfacem si celalalt pachet de fidea, si asezam un strat final. Dam la cuptorul incins pentru vreo 15-20 minute, la foc mediu. Cand se rumeneste frumos, inchidem cuptorul si o lasam un pic in cuptor.

Intre timp, punem la fiert apa cu zaharul si restul de unt. Dupa ce a dat in fiert, dam deoparte siropul obtinut si lasam sa se raceasca, numai sa devina un pic cald. Atunci, adaugam mierea si zeama de lamaie. Amestecam si lasam un pic sa se aromatizeze bine siropul.

Scoatem forma de copt din cuptor si turnam siropul peste fideaua rumenita. Lasam sa absoarba din sirop, apoi cu ajutorul unei linguri portionam superficial cataiful. Lasam sa se raceasca de tot.

Servim cu scortisoara macinata, coaja de lamaie proaspat rasa, stafide uscate sau hidratate in coniac sau rom. Va spun sincer...este o nebunie!

Tipsuri:

- alegeti o fideluta fina, de calitate. Nu optati pentru o fidea obisnuita, altfel riscati sa va iasa mai mult sau mai putin un terci :)))

- folositi zahar brut, o sa dea o culoare mai frumoasa siropului si implicit preparatului final.

- puteti folosi fistic sau migdale.

- puteti folosi si frisca, eu nu am vrut sa stric gustul atat de bun al nucii coapte, al lamaii proaspete.

Reteta pregatita de Laura @www.lauranechita.blogspot.ro cu paste oferite de Hutton.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise