Caponata alla Siciliana

Caponata este un aperitiv traditional din Sicilia, cu vinete, rosii si masline, un fel de tocanita de legume, perfecta pentru vara.

Caponata alla Siciliana

Pentru 4-5 portii avem nevoie de:

4-5 vinete (cam 1-1,2 kg)

250 g masline cu sau fara samburi, cum preferati

2-3 cepe potrivite

3-4 rosii coapte

1-2 catei usturoi (mai mici)

2-3 tulpini de telina (sau apio)

50 g capere

8 linguri otet

1 lingura zahar

8-10 linguri ulei de masline

sare

busuioc

Pentru o caponata reusita, ar fi bine sa aveti niste vinete proaspete, cu seminte cat mai putine si mici, sau sa aruncati semintele, daca sunt multe. Taiem vinetele cubulete si le punem in apa cu sare cam 2 ore. Daca le taiti cubulete mici, ele vor absorbi mai mult ulei, asa ca noi le-am taiat destul de mari.

Rosiile le scufundam 1 minut in apa clocotita, pentru a le putea decoji usor. Apoi le taiem marunt, iar daca au multe seminte, pastram doar pulpa rosiilor.

Tocam ceapa si usturoiul si le calim in 2-3 linguri de ulei de maline. Dupa ce s-au rumenit, adaugam rosiile tocate, maslinele, caperele scurse si clatite cu putina apa, ca sa nu fie atat de sarate. Amestecam bine si lasam sa fiarba la foc potrivit, pana se formeaza un sos.

Scugem vinetele de apa si le calim in alt vas, eventual in mai multe transe pentru ca sa se patrunda repede si uniorm. Noi nu am prajit foarte mult vinetele, doar pana s-au colorat putin, ca sa fie al-dente, mai ales ca vor mai fierbe, dar asta e dupa preferintele fiecaruia :) Dupa ce am terminat cu vinetele, calim cateva minute si tulpinile de telina, in acelasi vas.

Adaugam vinetele si telina peste sosul de rosii si lasam la foc mic cam 5 minute. Dupa aceea presaram zaharul si otetul, amestecam, potrivim de sare, iar dupa cateva minute stingem focul.

Caponata este foarte buna mai ales rece, servita cu frunze de busuioc.

Descopera si alte retete din Bucataria Furnicutilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Incearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa
Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise