Capatana se spala foarte bine, se tine in apa cu putin otet cca 10-15 minute,dupa care se clateste pana va iesi apa perfect curata.
Capatana se pune la fiert intr-o oala mare impreuna cu morcovul,ceapa ,condimente si vinul alb pentru 30-40 de minute. Daca nu va fi complet acoperita cu apa,se va intoarce si se va fierbe 15 -20 de minute pe fiecare parte la foc mic.Capatana poate fi lasata sa se raceasca in zeama in care a fiert sau se scoate pe o tava pana se raceste foarte bine ,iar zeama nu se va arunca. Dupa racire capatana se va unge pe toate partile cu ulei pentru a nu se lipi de aluat.
Aluatul se va pregati in momentul in care capatana s-a racit deoarece nu trebuie lasat sa creasca .
Intr-un castron se vor amesteca drojdia, iaurtul,apa minerala,sarea,oul,untul,uleiul ,1 kg de faina si se va framanta pana se obtine aluatul. Din cele 250 g de faina cantarite separat se mai presara putin cate putin in aluat pana nu se mai lipeste de mana,iar restul se va folosi pentru tapetatul locului unde va fi intinsa foaia si pentru intinsul foii pentru a nu se lipi.
Capatana se aseaza pe mijlocul foii ,se pun deasupra ceapa si morcov fiert ,foaia se va “trage”,se va intinde usor cu mana in asa fel incat sa se acopere bine capatana si sa fie impachetata complet .Se va prinde aluatul in scobitori la toate imbinarile.
Dupa ce capatana a fost impachetata se aseaza in tava cu ulei si se introduce la cuptor la foc foarte mic pe gratarul de jos. Cand se intareste aluatul, dupa cca 15-20 de minute se unge pe toate partile cu oul batut,se toarna de 2-3 degete zeama in tava si se reintroduce la cuptor,dar se va muta tava pe gratarul de sus. La un interval de 20-25 de minute se unge din nou cu zeama si trebuie avut grija ca in permanenta sa se completeze zeama din tava.Cand capata culoarea aurie se va acoperi cu o hartie de copt sau cu folie de aluminiu .
Capatana trebuie sa stea la cuptor 8-9 ore (sau in functie de marimea capatanii),dar nu trebuie sa uitati sa completati zeama din tava si sa o stropiti cu zeama la un interval de 20-25 de minute.
Cand este gata o puteti scoate cu grija pe o tava curata sau un platou pentru a desprinde stratul de aluat.Dupa indepartarea aluatului puteti sa portionati capatana scotand limba,creierul,ochisorii si restul carnii. Se poate servi cu muraturi,salate,hrean,sos remoulad …
Eu am servit la capatana hrean cu sfecla rosie si pere murate alaturi de o garnitura de legume trase la tigaie in unt.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii