Capatana de vitel in aluat - reteta proprie

Timp pregatire
600 minute
Complexitate
redusa
Capatana de vitel in aluat - reteta proprie

Ingrediente

  • o capatana de vitel de 3,5 kg
  • un ou –pentru uns capatana
  • jum.morcov taiat cubulete
  • o ceapa mica taiata pestisori
  • 4 foi de dafin
  • o lingurita cu un amestec din cimbru,nucsoara,tarhon macinat
  • jum.lingurita piper macinat
  • o crenguta busuioc
  • cca 20-30 ml ulei pentru uns tava
  • 100 ml vin alb
  • Pentru aluat:
  • 200 ml iaurt
  • 150 ml apa minerala
  • un ou
  • drojdie cat o nuca
  • 50 g unt
  • 5 linguri ulei
  • un varf de lingurita sare
  • 1 kg faina
  • 250 g faina cantarita separat

Mod de preparare

Capatana se spala foarte bine, se tine in apa cu putin otet cca 10-15 minute,dupa care se clateste pana va iesi apa perfect curata.

Capatana se pune la fiert intr-o oala mare impreuna cu morcovul,ceapa ,condimente si vinul alb pentru 30-40 de minute. Daca nu va fi complet acoperita cu apa,se va intoarce si se va fierbe 15 -20 de minute pe fiecare parte la foc mic.Capatana poate fi lasata sa se raceasca in zeama in care a fiert sau se scoate pe o tava pana se raceste foarte bine ,iar zeama nu se va arunca. Dupa racire capatana se va unge pe toate partile cu ulei pentru a nu se lipi de aluat.

Aluatul se va pregati in momentul in care capatana s-a racit deoarece nu trebuie lasat sa creasca .

Intr-un castron se vor amesteca drojdia, iaurtul,apa minerala,sarea,oul,untul,uleiul ,1 kg de faina si se va framanta pana se obtine aluatul. Din cele 250 g de faina cantarite separat se mai presara putin cate putin in aluat pana nu se mai lipeste de mana,iar restul se va folosi pentru tapetatul locului unde va fi intinsa foaia si pentru intinsul foii pentru a nu se lipi.

Capatana se aseaza pe mijlocul foii ,se pun deasupra ceapa si morcov fiert ,foaia se va “trage”,se va intinde usor cu mana in asa fel incat sa se acopere bine capatana si sa fie impachetata complet .Se va prinde aluatul in scobitori la toate imbinarile.

Dupa ce capatana a fost impachetata se aseaza in tava cu ulei si se introduce la cuptor la foc foarte mic pe gratarul de jos. Cand se intareste aluatul, dupa cca 15-20 de minute se unge pe toate partile cu oul batut,se toarna de 2-3 degete zeama in tava si se reintroduce la cuptor,dar se va muta tava pe gratarul de sus. La un interval de 20-25 de minute se unge din nou cu zeama si trebuie avut grija ca in permanenta sa se completeze zeama din tava.Cand capata culoarea aurie se va acoperi cu o hartie de copt sau cu folie de aluminiu .

Capatana trebuie sa stea la cuptor 8-9 ore (sau in functie de marimea capatanii),dar nu trebuie sa uitati sa completati zeama din tava si sa o stropiti cu zeama la un interval de 20-25 de minute.

Cand este gata o puteti scoate cu grija pe o tava curata sau un platou pentru a desprinde stratul de aluat.Dupa indepartarea aluatului puteti sa portionati capatana scotand limba,creierul,ochisorii si restul carnii. Se poate servi cu muraturi,salate,hrean,sos remoulad …

Eu am servit la capatana hrean cu sfecla rosie si pere murate alaturi de o garnitura de legume trase la tigaie in unt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise