Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 1 persoană:
  • 1 calmar de mărime medie
  • 12 creveţi cruzi decorticaţi şi cu intestinul scos (am prezentat în reţetele anterioare cum se face)
  • 2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
  • ½ ardei gras roşu tăiat grosier
  • ½ ardei gras verde tăiat grosier
  • ½ de tulpină de ţelină mărunţit
  • 1 ardei iute verde mărunţit
  • 1-2 linguriţe de pastă de ardei iute (după gustul fiecăruia, cât de iute doreşte să fie preparatul)
  • 2 căţei de usturoi tocat mărunt
  • 6-7 bucăţi de babycorn tăiaţi în bucăţi de aproximativ 2 cm
  • 1 linguriţă de ulei de chilli
  • 1 linguriţă de ulei de susan
  • 1 linguriţă de seminţe de susan prăjite
  • 2 fire de ceapă verde tăiate în bucăţi mici în diagonală pentru ornat
  • ½ linguriţă de zahăr
  • ½ linguriţă de sare

Mod de preparare

Mai întâi să fac o precizare. Denumirea corecta în limba română este calmar, dar putem observa cu toţii, că în restaurante, supermarketuri şi în general în discuţiile noastre, folosim denumirea de calamar. Practic putem considera la ora asta, că ambele denumiri, au devenit "corecte" în minunata limbă românească! Asta e!

Spălăm foarte bine creveţii, îi decorticăm şi le scoatem intestinul (prezentarea mai în amănunt cum se realizează acest lucru, o găsiţi în reţetele anterioare).

Cu calmarul procedăm aşa: îl spălăm bine, scoatem (tăiem) aripioarele laterale, tentaculele şi odata cu ele toate intestinele. Scoatem şi acel "os" care de fapt este un cartilaj. Spălăm foarte bine cu apă rece şi despicăm calmarul în două.

Fiecare parte, se crestează uşor, fără să pătrundem carnea pe partea cealaltă. Crestăm în formă de "X".

Apoi, tăiem fiecare bucată în două şi fiecare parte în felii de circa 3 cm lăţime.

Încingem wokul, adăugăm apă în el şi o aducem la fierbere.

Când apa începe să fiarbă, introducem carnea de calmar şi lăsăm să fiarbă maxim 2 minute. O să observaţi că acele fâşiuţe de calmar, se "transformă" în nişte "conuri de brad". Strecurăm calmarul, curăţăm wokul şi încingem uleiul în el.

Mai întâi prăjim usturoiul şi legumele circa 1 minut, până încep să se rumenească uşor.

Adăugăm uleiul de chilli şi uleiul de susan, pentru aromă. Adăugăm şi pasta de ardei iuţi şi omogenizăm toată compoziţia.

Punem în wok calmarul şi creveţii şi îi prăjim maxim 2 minute, până ce creveţii devin rozalii. E timpul să adăugăm sarea şi zahărul şi să gustăm preparatul pentru a putea regla aromele şi gusturile, conform preferinţelor fiecăruia.

Când toate sunt pregătite, presărăm seminţele de susan şi mai amestecăm spre a omogeniza totul.

Preparatul se montează în farfurie, alături de orez fiert cu bobul lung şi ornăm cu ceapă verde.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise