Buturuga de Craciun

Buturuga de Craciun sau Buche de Noel este un desert traditional frantuzesc servit de Craciun.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
ridicata
Buturuga de Craciun

Ingrediente

  • Rulada:
  • 6 ouă mici,
  • 5 g praf de copt Dr. Oetker,
  • 6 linguri ulei,
  • 150 g făină,
  • 100 ml suc portocale,
  • 1 praf sare,
  • În plus: Zahăr pudră cu aromă de rom Dr. Oetker, după gust,
  • Cremele:
  • 100 g ciocolată neagră,
  • 270 ml frișcă lichidă,
  • 1 plic ness,
  • 4 linguri cafea preparată,
  • 20 ml whiskey,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • Decor:
  • Cacao pudră, după gust,
  • Dropsuri,
  • 3 frunzulițe de busuioc

Mod de preparare

Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël este un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă umplută cu cremă și învelită în cremă de ciocolată sau glazură de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit o cremă de cafea, iar pentru decorat un ganache cu whisky. Au fost ai mei așade bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.

Mod de preparare:

Rulada:

Se separa ouăle și se bat albușurile cu un praf sare, până se obține o bezea, apoi se adaugă gălbenușurile, uleiul, sucul de la două portocale (100 ml) și praful de copt, amestecând tot cu mixerul. Se adaugă și făina și se omogenizează cu o spatulă. Se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 minute, având grijă să rămână ușor aurie.

Când se scoate din cuptor, se pudrează repede cu zahăr un șervet de bucătărie, se răstoarnă cu grijă rulada, se desprinde hârtia de copt și se pudrează din nou, apoi se rulează fierbinte. Se lasă la răcit.

Cremele:

Se topește pe baie de abur sau la chocolate fondue o tabletă de ciocolată ruptă bucățele și se lasă la răcit cât să nu mai frigă la deget. Frișca lichidă se bate cu mixerul până devine moale, însă nu consistentă.

Pentru umplut, se pregătește crema de cafea. Astfel, se bate cu mixerul crema mascarpone, se adaugă 120 g din frișca bătută anterior, 2 linguri din ciocolata topită, 4 linguri de cafea preparată și nessul, omogenziând.

Pentru decor, se pregătește o cremă ganache cu whiskey, astfel: se adaugă 4 linguri din frișca rămasă în castronul cu ciocolata topită rămasă, pentru a amesteca bine și a nu se întări ciocolata și apoi se răstoarnă în bolul cu frișcă rămasă și se bate cu mixerul până devine cremoasă. La această cremă, ne va trebui 150 g.

Montare și decor: după ce s-a răcit rulada, se desface, se umple cu crema de cafea, se rulează la loc, se taie o bucată din ea și se așază pe un platou, astfel încât să-i dăm formă de buștean. Se îmbracă în crema ganache cu whiskey, se face un model astfel încât să semene cu textura lemnului și se decorează după inspirație.

Timp pregătire: aprox 50 min

Timp coacere: aprox 20 min

Porţii: 12

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/rulade-de-carciun-buturuga-de-craciun.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise