Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor (cca o jumătate de oră). Cu cât stă însă mai mult la înmuiat, cu atât va fierbe mai repede. (Atenție la vasul în care îl puneți, pentru că bulgurul își va dubla aproape volumul. Să nu fie foarte mic.)
Se curăță, se spală ceapa, ardeiul și se taie cubulețe (nu foarte mici).
Se spală, se decojesc roșiile și se taile cubulețe (nu foarte mici).
Se spală și se taie mărunt pătrunjelul.
Se curăță și se taie mic usturoiul.
Se spală vinetele și se taie cuburi (cu tot cu coajă). Vinetele le-am lăsat la urmă, pentru că oxidează foarte repede.
După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune uleiul și ceapa și se lasă 3-4 minute să se soteze.
Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie puțin și acesta.
Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă vinetele, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie și acestea.-După ce vinetele s-au înmuiat foarte puțin, se adaugă roșiile și usturoiul, se amestecă și se lasă pe foc până când amestecul începe să fiarbă.
In timp ce mancarea fierbe, se adaugă sarea și boabele de bulgur scurse de apă (acestea sunt acum moi și puțin gelatinoase), se amestecă încet și se lasă să fiarbă în continuare la foc mic amestecând din când în când să nu se lipească.
Deși bulgurul va fierbe în sosul lăsat de legume, spre sfârșit, când acesta este aproape fiert, și-a mărit volumul și a ”tras” tot lichidul, mai este necesar ca să picurați câte puțină ( nu toată o dată) apă fiartă (nu vă trebuie mai mult de un pahar de apă), până când bulgurul este fiert bine.
Când bulgurul este gata, grâul este fiert, se potrivește de sare și piper, se amestecă, se oprește focul și se presară deasupra pătrunjelul verde tocat.
Bulgurul fiind foarte consistent, se servește simplu, cald, dar este foarte bun și rece.
Poftă bună!
Notă:
Bulgurul se gătește similar cu orezul sau cușcușul, dar are valori nutriționale mult mai mari.
În general, pentru a-l folosi, bulgurul se lasă la înmuiat în lichid (apă, supă, suc de roșii, sau alte lichide în funcție de rețeta pentru care se pregătește) minim 1 oră și jumătate, iar apoi este gata pentru consum. La această mâncare, deoarece bulgurul se fierbe, se poate lăsa la înmuiat mai puțin.
Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataReteta de ciorba de gaina cu taitei de casa. Ciorba de gaina cu taitei de casa reteta simpla si gustoasa. Reteta de zama de...
Ciorba de gaina cu taitei de casaPapricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...
Papricas de pui cu galuste de fainaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii