Budincă de arpacaş

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 100 g arpacaş
  • 75 g melasă
  • 30 g zahăr brun
  • 100 g unt
  • 1 ou întreg
  • 275 ml lapte
  • 275 g faina de grâu integrală
  • 150 g solzi de migdale
  • ½ lg ghimbir proaspăt
  • ras mărunt
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu alimentar
  • zeama şi coaja unei lamâi
  • 1 lgt aromă de lamâie.

Mod de preparare

Nota: melasa o puteţi înlocui cu un sirop gros de zahăr caramelizat, in care aţi pus o lingură de aromă de rom. De altfel însă, melasă găsiţi în supermaketurile care se respectă – raionul de sosuri. Sau pe la brutările care nu ne respectă şi o folosesc la preparare aşa-numitei pâini integrale.

Cu o seară înainte, arpacaşul se curăţă de impurităţi şi se spală în mai multe ape. Se pune la înmuiat într-un castron, la loc calduţ, în apă care să depăşească cu o palmă nivelul boabelor. Dimineaţa se spală din nou, apoi se scurge şi se pune la fiert, la foc mic, câteva minute. Când boabele au „înflorit” se ia vasul de pe foc şi se lasă acoperit cca 30 de min. Dacă nu aveţi timp să puneţi arpacaşul la înmuiat, puteţi să-l puneţi direct la fiert, dar în cazul acesta fierberea durează minimum o oră, deci se consumă mai multă energie.

Untul se pune la topit, împreună cu zahărul şi melasa. Se ia de pe foc, se adaugă laptele şi incet, încet, oul întreg bătut. Turnaţi lichidul în mixer şi omogenizaţi-l bine. Adăugaţi zeama şi coaja rasă de la o lămâie, precum şi esenţa de lămâie. Puneţi într-un bol făina, praful de copt, ghimbirul ras fin, bicarbonatul de sodiu şi jumătate din solzii de migdale şi turnaţi peste ele amestecul de mai sus. Omogenizaţi cu atenţie, pentru a nu se forma aglomerări. Înglobaţi în final arpacaşul bine scurs de apă şi omogenizaţi iarăşi compoziţia (ultima oara, eu am adaugat în compoziţie şi o conservă de ananas mărunţit).

Ungeţi o formă specială de chec sau dreptunghiulară de cozonac cu unt şi pudraţi-o cu făină sau – şi mai bine – cu pesmet făcut din 3-4 biscuţi zdrobiţi. Turnaţi compoziţia în formă şi presăraţi deasupra restul de fulgi de migdale. Daţi la cuptorul preîncălzit la 180ᶛC pentru cca o oră. Verificaţi dacă s-a copt, cu lama unui cuţit subtire. Dacă lama iese curată din compoziţie, prăjitura este gata.

Lăsaţi să se răcească şi feliaţi cu grijă. Se poate servi cu îngheţată de vanilie, iaurt de fructe sau o cremă uşoară din lapte şi ou. Este o prăjitură uşoară, cu multe fibre şi are efect revigorant-răcoritor, datorită ghimbirului şi cojii de lamâie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise