Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie

Ingrediente

  • Blat
  • 6oua mari(L)
  • 150 g zahar
  • 130g faina
  • 35g cacao
  • 40 ml ulei
  • un praf sare
  • Crema
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime, Pilos)
  • 100 g gem de zmeura
  • 60 g seminte rodie
  • 5g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa rece
  • Glazura ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 150 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • Glazura ciocolata alba
  • 100 g ciocolata alba
  • 50g smantana lichida (30% grasime)

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.

4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua-trei transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza mixul usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

6. Toarna compozitia in doua vase (eu am castronele groase de inox - 15 cm diametru) unse cu ulei/unt si tapetate cu cacao si introdu in cuptor pentru 40-50 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate castronelele din cuptor si lasa blaturile sa se raceasca complet, apoi introdu-le in frigider preferabil de pe o zi pe alta.

8. Scoti blaturile si decupezi un cerc pe baza mai lata lasand 1 cm de margine, apoi scobesti cu grija mijlocul (~5 cm) procedezi astfel incat sa obtii o forma unei cupe.

Crema:

ATENTIE! Prepari crema in momentul asamblarii!

1. Hidrateazi gelatina in apa rece timp de 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata, adaugi gemul de zmeura si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare. Adaugi semintele de rodie si le inglobezi cu ajutorul unei spatule.

Asamblare:

1. Tapetezi bolurile in care ai copt blaturile cu folie alimentara, pui blaturile (pe care le vei insiropa foarte putin cu ajutorul unei pensule, cu putin sirop de zmeura).

2. Repartizezi crema in cele doua blaturi, astepti 5-10 minute si rastorni cu grija un castron peste celalalt. Le lasi asa si le bagi la frigider pentru minimum 4 ore.

Glazura de ciocolata neagra:

1. Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu 100 g frisca lichida.

2. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu, pana cand observi ca ciocolata s-a topit, iar compozitia este omogena.

3. Adaugi restul de frisca lichida si amesteci pana la inglobarea acesteia. Lasi glazura sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru o ora.

Glazura de ciocolata alba:

Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu frisca lichida. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu pana se topeste ciocolatasi compozitia este omogena. O lasi sa se raceasca apoi introduci in frigider pana in momentul decorarii.

Finisare:

1. Scoti glazura de la frigider, scoti castronelele de pe "bomba". Imbraci bomba cu glazura de ciocolata neagra cu ajutorul unei spatule de fier, si introduci tortul in frigider pentru cateva ore.

2. Il scoti din frigider, incalzesti spatula (eu o incalzesc langa flacara ochiului de gaz) si treci usor cu ea peste glazura (acest pas este optional - eu am facut asta doar sa dau stralucire marginilor mai bombate).

3. Pui glazura de ciocolata alba intr-un pos cu dui simplu, mic si decorezi tortul, finisezi cu cateva seminte de rodie.

S-aveti pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise