Bolo Rei este prãjitura care nu poate lipsi de pe masa portughezilor, din ajun si pânã pe data de 6 ianuarie de ziua magilor.
Legenda spune cã prãjitura reprezintã cadourile oferite de magi pruncului Isus.
Aur = crusta, fructe uscate si confiate =smirna si aroma = tãmâie
Când au vãzut Steaua din Betleem, care a marcat nasterea lui Isus, zice legenda cã sau certat : Care va avea onoarea sã ofere primul darul?
Deoarece nu au ajuns la o întelegere au cerut unui brutar sã le pregãteascã o prãjiturã în care sã ascundã un " bob".
Acest obicei a rãmas pânã acum, iar aceste prãjituri au fost comercializate cu o surprizã înãuntru ( cine gãsea surpriza trebuia sã ofere Bolo Rei gazdei anul viitor ).
Odatã cu intrarea Portugaliei in UE, sau interzis surprizele in prãjituri, deci cei care pregãtesc acasã sunt salvati:)
1) Amestecã toate ingredientele ( mai întâi laptele cu untul si drojdia) cu exceptia fructelor seci si confiate pânã se desprinde aluatul de pe vas.
Lasã la odihnit.
Dupã ce a trecut timpul, pune fructele( am pus stafide , migdale tocate, fructe confiate tocate gros) frãmântã, acoperã si lasã la loc cald mai 20 min.
2) Cu mâinile formeazã o coroanã cu gaurã în mijloc si pune-i în tava unsã, lasã la loc cald pânã î-si dubleazã volumul.
3) Unge cu oul bãtut, fructele confiate fâsiute si cuburi, cirese confiate, migdale tocate si pudreazã cu zahãr.
Dã la copt circa de 20 minute ( cuptor ventilat 200ºC)
Scoate si unge cu gelatina ( eu am preparat cu gelatinã de rodii dupã reteta Laurei Adamache :http://www.lauraadamache.ro/2011/11/gelatina-de-rodii.html)
Feliz Natal!
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii