Laptele il incalzim putin si dizolvam in el drojdia , adaugam o lingura de indulcitor sau zahar si una de faina si amestecam bine . Lasam acoperit pana pregatim restul ingredientelor.
Faina cernuta o punem intr-un castron si adaugam untura la temperature camerei , untul ,smantana si indulcitorul sau zaharul batut usor cu furculita impreuna cu galbenusurile, esentele si coaja rasa de lamaie.
Framantam pana cand obtinem un aluat care se desprinde de pe maini .In functie de umiditatea din bucatarie , de calitatea smantanii si de marimea galbenusului poate va trebui sa mai adaugati putina faina sau lapte .
Punem aluatul in frigider pentru 30 minute acoperit .
Pana cand se odihneste aluatul facem umpluturile :
Vom bate 1 albus+ 50 gr indulcitor sau 100 gr zahar pe care le adaugam peste mac,adaugam si 100 ml lapte si omogenizam .
Peste nuca vom adauga restul de ingrediente ramase : 1 albus +50 gr indulcitor sau 100 gr zahar si 100 ml lapte .
Aluatul il impartim in patru parti si il intindem pe rand cate o foaie.
Restul bucatilor le punem la frigider acoperite pana cand terminam cu prima. Aluatul trebuie pastrat in frigider pentru a nu dospi .
Punem jumate din umplutura (mac sau nuca) si rulam , dar sa nu uitam sa stangem capetele pentru a nu curge umplutura . Asezam primul cozonac in tava si dam tava la frigider.
Procedam la fel cu toate celelalte bucati , iar dupa fiecare cozonac sa nu uitati sa puneti tava inapoi in frigider.
Porniti cuptorul si bateti oul cu care vom unge cozonacul.
Ungem bine cozonacii , presaram deasupra scortisoara macinata si dam la cuptorul incins pana este copt . Se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este facut .
Baigli se taie intotdeauna bine racit si se pastreaza infoliat pentru a nu se intari.
Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataReteta de ciorba de gaina cu taitei de casa. Ciorba de gaina cu taitei de casa reteta simpla si gustoasa. Reteta de zama de...
Ciorba de gaina cu taitei de casaPapricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...
Papricas de pui cu galuste de fainaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii