Se inmoaie boabele de grau, alunele, nucile si caisele in vase separate, in apa, peste noapte. Se scurg apoi cat mai bine.
Intr-o oala, se fierbe graul 45 de minute, pana ce boabele se inmoaie, dar nu intr-atata incat sa se faca mucilaginoase. Se adauga nuci, alune, caise si zahar, se da in clocot la temperatura medie, apoi se micsoreaza flacara si se fierb incet, timp de 10 minute.
Se adauga smochinele si stafidele si se continua fierberea alte 5 minute.
Se ia oala de pe foc, se lasa sa se raceasca si se adauga apa de trandafiri. Se amesteca si se transfera mixtura intr-un castron, sau platou mare. Se lasa sa stea cel putin 1 ora, ca sa se ingroase.
Inainte de a o servi, se orneaza Asure cu coacaze, bucatele de caise uscate, nuci tocate, aranjate de obicei ca spitele unei roti, cu o jumatate de nuca in centru.
Exista variante care folosesc si scortisoara, miere, seminte de susan etc. Practic, fiecare familie are varianta proprie.
Pentru apa de trandafir, eu am folosit esenta de trandafir pe care am gasit-o la Europa la Dragonul Rosu.Coacaze uscate si caise uscate am cumparat de la Kaufland.Aceasta reteta o am de la ''Retetele lui Radu''Am facut-o si a iesit o bunatate,este foarte gustoasa.Am vazut-o intr-un serial turcesc.Pentru cine doreste poate sa o faca se aseamana cu coliva noastra romaneasca, mult imbunatatita.Pofta buna !!!
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosReteta de mucenici muntenesti. Cum faci acasa reteta de mucenici muntenesti.
Mucenici muntenestiRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii