Aluat frantuzesc

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 500 gr. de faina
  • 400 gr. unt proaspat
  • 1/2 lamiie
  • 1/2 pahar apa
  • 1/2 lingurita sare

Mod de preparare

Se cerne faina si se imparte in doua parti egale. Una din parti se amesteca pe scindura de aluat cu unt si se intinde cu vergeaua in forma de patrat, avind grosimea de 1 1/2 - 2 cm. Aluatul obtinut se pune pe o farfurie si se da la rece. In cealalta parte se toarna 1/2 pahar apa se stoarce zeama de lamiie (sau sare de lamiie dizolvata in putina apa) si se adauga sare. Se framinta, se aduna in forma de minge, se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 20-30 minute. Apoi, se intinde cu vergeaua in asa fel ca sa se obtina o fisie de doua ori mai lata si ceva mai lunga decit bucata de aluat cu unt care a fost pusa pe farfurie, la rece. Aluatul preparat cu unt se pune in mijlocul aluatului intins, se intorc marginile si se impatureste. In felul acesta aluatul cu unt se va gasi ca intr-un plic. Se presara masa cu faina si se intinde aluatul (plicul) cu vergeaua intr-o fisie lata de 20-25 cm si groasa de aprox. 1 cm. Aluatul se impatureste cu grija in patru, se aseaza pe o tava si se lasa 30-40 minute la rece. Dupa ce s-a racit, aluatul se intinde din nou, se impatureste la fel in patru si se tine la rece. Aceeasi operatie se repeta si a treia oara. Dupa aceea, aluatul se intinde si se prepara din el pateuri, buseuri si altele. Resturile de aluat ramase de la prepararea pateurilor se aduna intr-o minge fara sa se framinte, iar dupa ce se tine citva timp la rece, aluatul se intinde si se fac din el pateuri, cosulete etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Salata de cartofi cu oua. Reteta simpla, si gustoasa, foarte simplu de preparat

Salata de cartofi cu oua. Reteta simpla, si gustoasa, foarte simplu de preparat

Salata de cartofi cu oua – o reteta simpla, gustoasa si rapida, perfecta pentru orice masa. Preparata din ingrediente...

Salata de cartofi cu oua. Reteta simpla, si gustoasa, foarte simplu de preparat
Salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Reteta simpla, rapida si sanatoasa

Salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Reteta simpla, rapida si sanatoasa

O reteta simpla, rapida si sanatoasa de salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Perfecta ca garnitura alaturi de peste, carne,...

Salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Reteta simpla, rapida si sanatoasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise