Acest tip de aluat se preteaza la cornulete fragede, rulouri cu crema si orice bunatati mai doriti sa preparati.
Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați.
Aluatul fraged:
Mai întâi scoți untura din frigider și o lași la temperatura camerei astfel încât să poți lucra cu ea, să fie moale.
Pui într-un vas încăpător untura, sarea, ouăle și amesteci bine. Torni cidrul, adaugi făina 650 amestecată cu praful de copt și omogenizezi. Adaugi acum și făina albă și amesteci bine. Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și frămânți aluatul, până obții un aluat suficient de consistent pentru a putea fi întins, dar încă pufos.
Întinzi peste foaia de aluat aprox 2 linguri de untură (care la mine s-au încălzit mai tare la temperatura camerei, însă se lucrează mai repede în acest caz). Împăturești foaia, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute. Apoi scoți aluatul de la rece, îl întinzi în foaie și îl împăturești la loc. Repeți acest procedeu de 3 ori: întins în foaie, împăturit, 30 de minute la rece. Ține cont că ungi aluatul cu untură doar o dată, la început.
Când ai terminat, îl lași la frigider peste noapte.
Așadar, împarți aluatul în mai multe bucăți, în funcție de câte dulciuri dorești să pregătești.
Vei obține 1,6 kg de aluat, care este grozav de fraged și de gustos și pe care îl poți folosi la preparate dulci, dar și sărate.
Eu am împărțit aluatul în 3 și am pregătit: saleuri, dar și rulouri și cornulețe.
Primul aluat: saleurile, pentru ele am avut nevoie de ou pentru uns și cașcaval ras. O tava e gata in aprox 10 min, la foc iute.
Din al doilea aluat am făcut cornulețele, pe care le-am umplut cu rahat de coacăze și migdale. Acestea nu se ung cu ou și nu trebuie să se rumenească deasupra. La final, cât sunt calde, se tăvălesc prin zahăr pudră. O tava e gata in aprox 15 min, la foc mediu spre iute.
Cel de-al treilea aluat: rulourile. Sunt gata in 20 min, la foc mediu. Eu le-am umplut cu cremă de alune și coajă de mandarina. Crema se face pe foc mic, amestecand continuu ingredientele date (galbenusurile, laptele, faina, indulcitorul, apa de portocal, sarea si coaja de mandarina) pana se ingroasa ca o budinca, apoi adaugi untul, amesteci si imparti crema in doua: una ramane simpla, in cealalta pui ciocolata si alunele. Optional, poti glazura rulourile si cu ciocolata.
Poftă Bună!
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii