Alivenci

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 grame malai;
  • 6-7 oua;
  • 250 grame zahar;
  • 300 grame branza (vaca, telemea, oaie);
  • 30 grame drojdie;
  • 2 pliculete cu praf de copt;
  • 1 cana de lapte acru;
  • 500 ml lapte dulce;
  • 250 grame smantana;
  • 300 grame faina;
  • sare, stafide, zahar vanilat, esente diferite, dupa gustul fiecaruia, 50 grame unt.

Mod de preparare

Laptele dulce se pune intr-o cratita la incalzit (fara a-l opari) si se toarna peste malai, intr-un lighean, se amesteca usor si se lasa 60 - 90 minute la inmuiat.

Dupa ce malaiul este inmuiat, se adauga laptele acru sau chisleag (lapte branzit), apoi felurile de branza sfaramate sau rase prin razatoare, zaharul presarat peste toata compozitia, 5 - 6 oua batute, sare, drojdia inmuiata in apa calduta sau lapte, zaharul vanilat sau alte esente, stafidele si faina de grau, dar nu toata cantitatea, ci cate putin in asa fel incat aluatul sa fie ca cel de chec.

Se amesteca bine toate ingredientele, se adauga praful de copt si se amesteca in continuare pana la omogenizare.

Se pregatesc doua tavi de aragaz care se ung cu unt, se tapeteaza cu faina, apoi se toarna aluatul.

Restul de oua se bat bine si cu o pensula se unge aluatul pe deasupra sa nu crape la copt;

Preparatul se da la cuptorul preincalizit la foc tare cca 35 - 40 minute.

Dupa ce se scoate preparatul din cuptor, la servire, se poate unge cu smantana batuta cu zahar (frisca).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise