Luteina şi zeaxantina, doi antioxidanţi care contribuie la sănătatea ochilor, se găsesc de asemenea în ou.
Treisprezece vitamine şi minerale esenţiale
Colina (23% din necesarul zilnic): Esenţială pentru funcţionarea normală a tuturor celulelor, inclusiv a celor implicate în metabolism, funcţionarea creierului şi a sistemului nervos, memorie şi transportul elementelor nutritive în corp. Colina ajută la prevenire anomaliilor la naştere şi la dezvoltarea creierului şi memoriei la copii.
Selenium (23% din necesarul zilnic): Antioxidant care previne decăderea ţesuturilor corporale. Seleniul protejează împreună cu vitamina E împotriva unor boli cronice.
Riboflavina (14% din necesarul zilnic): Ajută la producerea de energie în toate celulele corpului.
Vitamina B12 (11% din necesarul zilnic): Ajută la digestia normală şi la funcţionarea celei nervoase.
Fosfor (10% din necesarul zilnic): Esenţial pentru oase, dinţi şi membrane celulare sănătoase. Este de asemenea necesar pentru producţia de energie în corp.
Acid pantotenic (7% din necesarul zilnic): Ajută la descompunerea hranei şi la producţia de energie în celulele corpului.
Folat (6% din necesarul zilnic): Ajută la dezvoltarea bună a fetusului şi la formarea hematiilor.
Fier (5% din necesarul zilnic): Rol important role în producţia de hematii şi în transportul oxigenului.
Vitamina A (5% din necesarul zilnic): Ajută la dezvoltare şi menţine sănătoase pielea, vederea şi sistemul imun.
Vitamina D (5% din necesarul zilnic): Împreună cu calciul întăreşte oasele şi dinţii.
Zinc (4% din necesarul zilnic): Ajută la menţinerea funcţiei imune, la creşterea şi repararea ţesuturilor corporale.
Vitamina B6 (3.5% din necesarul zilnic): Ajută la funcţionarea lină a transmisiilor prin sistemul nervos şi ajută proteina în cadrul funcţiei imune.
Calciu (3% din necesarul zilnic): Ajută la formarea şi menţinerea de oase şi dinţi puternici. Rol important în funcţionarea nervilor, contracţia musculară şi coagularea sângelui..
Două macroelemente nutritive
Proteina (13% din necesarul zilnic): Esenţială pentru formarea şi repararea ţesuturilor corporale şi a muşchilor; ajută funcţia imună. Ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase a corpului. Consumul de ouă la micul dejun îi ajută pe adulţii supraponderali să se simtă mai sătuli pentru mai mult timp, să aibă mai multă energie şi să slăbească mai mult.
Grăsimi nesaturate (1.9 grame mononesaturate, 0.68 grame polinesaturate): Funcţionează ca izolatori şi cărămizi pentru hormoni şi membranele celulare. Consumul acestor grăsimi sănătoase pentru inimă ajută la scăderea nivelului concentraţiei de colesterol, mai ales atunci când sunt consumate în locul grăsimilor saturate.
Doi antioxidanţi
Luteina & Zeaxantina (166 micrograme): Contribuie la sănătatea ochilor şi ajută la prevenirea cauzelor obişnuite ale orbirii din cauza bătrâneţii. Ambii antioxidanţi se găsesc în gălbenuş şi se consideră că reduc riscul de cataractă şi degenerarea ochilor din cauza bătrâneţii.
Deşi cantităţile din aceşti antioxidanţi sunt scăzute, biodisponibilitatea lor este mai bună în ou decât în alte surse mai bogate.
Comentarii