Interviu cu Cristina Mazilu sau Chef Mazilique

Multa lume o cunoaste drept Mazi, cei mai multi pasionati de gastronomie, "foodies" ii viziteaza adesea blogul: "Chez Mazilique", mai nou transformat in "Chef Mazilique" (cu acte in regula). Numele ei este Cristina Mazilu si a acceptat sa ne ofere un interviu dupa modelul Paradei Blogurilor Gustoase. Daca sunteti curiosi sa cititi un interviu cu un blogger culinar foarte cunoscut, care a fost la carma revistei GoodFood si care este foarte probabil sa ne uimeasca cu ceea ce va face in viitor, va invitam sa va uitati peste randurile de mai jos.

Interviu cu Cristina Mazilu sau Chef Mazilique

Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?

Nu l-as numi „gastronomic”. E un blog cu tot felul de incercari, experimente si povesti de la mesele pe care le impart cu prietenii. Asa a si inceput - chemand prietenii la masa si invatand, cu ocazia asta, sa gatesc. Am pornit apoi blogul Chez Mazilique ca sa pot „arhiva” toate intamplarile astea.

Ai vreun bucatar favorit?

Am mai multi: de la cei deveniti clisee ale culturii pop culinare - Jamie Oliver & Gordon Ramsay, la Marco Pierre White, Thomas Keller, Ferran Adria, Julia Child, Michel Roux Jr... lista nu se mai termina si e intr-o schimbare continua.

De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?

Cartile de bucate semnate de cei de mai sus, plus How To Cook Everything a lui Mark Bittman, pe care o consider o carte de baza, The Silver Spoon, Recipes From An Italian Summer - care are chiar un capitol de picnic - una din mesele mele preferate, The Foodie Handbook, scrisa chiar de o bloggerita cunoscuta, Pim Techamuanvivit, plus inca cateva rafturi de carti cu retete de cupcakes, bucatarie thai, italiana, indiana.. Pe langa BBC Good Food, mai citesc Olive si Jamie Magazine (reviste din UK), iar feederul meu cu bloguri si site-uri de cooking e greu de urmarit chiar si pentru mine, insa in capul listei sunt prietenii mei - Easy Peasy, Adi Hadean, Le Blog Piquant, Crazy Mother Cooker.

Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?

Am prabusit un cheesecake cu fructe de padure, am dat foc la niste papadums, am facut o baltoaca din macaroons roz, i-am facut prietenului meu o omleta cu oua expirate si cred ca ar trebui sa ma opresc aici, pentru ca deja imi pierd orice credibilitate :-)

Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului?

Daca as avea un restaurant, probabil ca ar fi la fel de haotic ca bucataria mea. S-ar porni de la un meniu, s-ar ajunge la altul, am da vin din partea casei pana clientii ar pleca acasa impleticindu-se. N-ar exista o specialitate, ar exista mereu altceva.

Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?

Cele frantuzesti clasice - pentru ca a trebuit sa respect anumite rigori, cele indiene si thailandeze - pentru ca a trebuit sa gasesc numeroase condimente, cele „mostenite” in familie - pentru ca a trebuit sa ma ridic la nivelul asteptarilor.

Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?

Toate retetele de paste (in special cele cu creveti - simple si de efect) si seria „idiot’s guide” :))

Dar cred ca daca eu am putut sa fac toate retetele, sigur si cei neintiati se vor descurca.

Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?

Imi place prea mult mancarea ca sa am doar o singura reteta preferata.

Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?

Sunt multe retete care-mi amintesc de copilarie, dar pe care inca nu am incercat sa le fac - bors acru de cartofi cu patrunjel si leustean proaspat, invartita cu nuca, fursecuri cu stafide, cozonac, sarmale...

Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?

Mult timp am chemat prietenii la masa si am gatit feluri multe si complicate. Cand, intr-un final, m-am lamurit ca ratez toata distractia, m-am reorientat catre niste meniuri cu finger food sau feluri de mancare ce pot fi preparate in avans, care nu te obliga sa ramai toata seara inchis in bucatarie.

Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?

Una in care sa fie cirese proaspete tot timpul anului. In rest, improvizam ;)

Care sunt restaurantele tale preferate?

De cand am invatat sa gatesc sunt mult mai selectiva cu restaurantele. Din pacate, cu cat am invatat mai multe, cu atat mai proaste mi s-au parut experientele din restaurantele bucurestene. Acum am ajuns sa calc pragul doar celor in care pot gasi feluri de mancare pe care eu nu stiu sa le gatesc (la fel de bine) - Agra Palace pentru mancare indiana, Picollo Mondo pentru libaneza, Sumer - o bomba turceasca din Colentina - pentru cel mai bun kebab adana.

Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?

Respect retetele atunci cand incerc ceva nou, dar experimentez odata ce ma aflu pe un teren familiar. Nu poti sa experimentezi cu patiserie frantuzeasca si nici cu curry-uri indiene daca n-ai mai gatit asa ceva niciodata. Insa odata ce stapanesti niste tehnici/metode, poti sa improvizezi mai ceva ca la jazz.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?

S-a ras tot de pe masa.

Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de gastronomie?

M-am apucat de gatit. Toti prietenii mei au ras cand au auzit vestea :))

Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dau tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?

Sa nu le dea dulciuri (si nimic cu zahar) pana la 3 ani, sa ii invete de mici cu o alimentatie echilibrata, cu multe legume si fructe. Nu prea ma pricep la copii, dar eu asa as face cu ai mei.

Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?

Reteta de tiramisu.

Ai alte pasiuni in afara de arta culinara despre care ai vrea sa ne povesteti?

Am dezvoltat o pasiune pentru statul degeaba, lasat pe maine ce pot face azi, filme de spalat pe creier, combinatia patrunjel-usturoi-ardei iute, calatorii in lumea larga, cumparat chestii inutile pentru bucatatarie (sa vedeti ce farfurii desperecheate am adunat..), ski pe ghetari, picnicuri, festivaluri de muzica si ascultat povesti.

Foto: Cristian Radu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise