Este preferabil ca să fie ceapă de apă albă şi peştele de acelaşi soi şi mărime.
Într-o oală se pun bucăţile de peşte, tot oţetul şi apă doar cât să acopere peştele. Se pune la fiert pe tablă la foc mic. Nu se amestecă. După 30-45 minute se scot pe o tavă bucăţile de peşte şi se aleg oasele mari: şira spinării, coastele şi oasele de la aripioare. Dacă peştele e mic nu se aleg oasele. Se pune peştele din nou la fiert adăugând 1/2l ulei. Se amestecă din când în când şi se fierbe 4 ore. Când se amestecă se mai aleg oasele mai mari rămase (cele mici se vor dizolva).
Separat într-o cratiţă se pune 1/2l ulei, ceapa şi se fierbe la foc mic pe tablă timp de 2 ore. Se amestecă mai des. Se adaugă morcovul ras şi se fierbe încă o oră amestecând mai des.
După ce au fiert se amestecă cele două compoziţii împreună cu dafinul, piperul, sarea şi pasta de tomate. Se pune în cuptorul încălzit din vreme şi se coace la foc mic 2,5-4 ore (după gust rezultă o zacuscă mai puţin sau mai mult uscată). Din 20 în 20 minute se scoate cratiţa şi se amestecă bine. După aceasta se pune compoziţia în borcane cu filet până la 10mm de margine şi se dau la cuptor la foc mic fără a pune capacele. Se ţin 10 minute după ce au început să fiarbă, se pun capacele etanşe şi se lasă în cuptor să se răcească.
Se păstrează la rece şi ferite de lumină.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise