Este bine sa alegeti verze mai albe, turtite si nu prea grele. Indesati bine verzele in butoi, apoi preparati saramura.
Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba). Pentru fiecare litru de apa puneti o lingura plina bine de sare. Adaugati si celelate condimente si incalziti pe rand mai multe oale pana ce butoiul este aproape plin, sa mai ramana cam 7-8 centimetri pana sus.
Nu vor intra toate verzele de la inceput, mai raman 3-4, dar le veti indesa in butoi a doua si a treia zi si astfel butoiul se va umple pana sus. Asezati peste verze ceva greu, un platou de sticla sau un fund de plastic, o tava, ca sa le tina apasate, apoi puneti capacul.
In fiecare zi pritociti varza o data sau de doua ori si tineti butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolvati in putina zeama din butoi plicul de pikant fix si turnati-l peste varza. Astfel nu va prinde floare.
Dati butoiul la rece si din cand in cand mai pritociti varza. Introduceti in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si suflati in el cateva minute. Moarea se va mentine limpede tot timpul.
Cand scoateti cate o varza din butoi aveti grija ca celelate sa fie bine acoperite. Cand folositi varza, o taiati de la cotor si incepeti sa o desfaceti tot de la cotor.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise