Se amestecă făina cu drojdia şi se lasă 15 minute.Se pune sarea şi 1 linguriţă de zahăr în apa caldă, uleiul şi se frământă un aluat care se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Umpluturile se prepară înainte, cel puţin varza.
Se fierbe laptele cu zahărul şi grişul pâna iese ceva destul de consistent. Când se răceşte, se adaugă mirodeniile, brânza, afinele sau stafide etc.
Se pun şi gălbenuşurile şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă la urmă.
Când aluatul e crescut, se frâmântă puţin să scoatem aerul, apoi se ia din ele şi se pun umpluturile. Se fac plăcinte care se pun în tava unsă cu puţin ulei şi se lasă la dospit, apoi se ung cu ou bătut.
Pentru umplutura dulce se întinde o foaie destul de mare care să ne acopere şi partea de sus. Eu am pus într-o tava rotundă care are partea de jos detaşabilă. Am uns-o cu ulei, am pus foaia având grijă la margini să nu torn umplutura şi pe aluatul cu care trebuie acoperit. Umplutura am turnat-o, am nivelat-o uşor şi am adus peste ea aluatul de pe margini, apoi am uns-o cu ou.
Am copt pe rând în cuptor. Când am scos plăcintele, le-am uns cu unt şi
le-am acoperit să se moaie.
Cea cu umplutură dulce am lăsat-o în formă să se răcească ca să nu se rupă. Am servit cu smântână/ iaurt pe deasupra.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise