Un studiu recent spune că peste 30.000 de români vor ”fugi” în mini vacanțe de Ziua Îndrăgostiților. Dar ce vor face ceilalți? Pentru acele perechi de îndrăgostiți care rămân acasă, eu vă spun așa: să-i surprindeți pe cei dragi cu o inimă dulce și irezistibilă, cu arome exotice. Ca și cum ați călători într-o destinație cu mult soare și briză răcoritoare. :)
După cum vedeți, această rețetă de blat este cea clasică, pentru ca fiecare să poată ajusta cantitățile fără probleme, în funcție de forma de copt folosită.
Am separat ouăle și am mixat albușurile cu praful de sare. Treptat am adăugat și zahărul, continuând să mixez până când am obținut o spumă tare. Am adăugat gălbenușurile și am mixat la viteză mică. Făina cernută am încorporat-o folosind mișcări ușoare de răsturnare.
Am pus compoziția în tava de copt. Este important să batem puțin tava pentru a sparge bulele din aluat, astfel vom obține un blat crescut uniform.
Am copt blatul aproximativ 15 minute la 160 de grade în cuptorul preîncălzit. L-am lăsat să se răcească puțin în cuptor cu ușa întredeschisă, apoi l-am scos pe grătar și l-am lăsat să se răcească complet. L-am tăiat în două, obținând astfel două blaturi de vanilie.
Pentru blatul de cacao am procedat la fel, însă pe acesta l-am folosit întreg.
Ouăle întregi le-am amestecat continuu pe bain marie, împreună cu zahărul și laptele praf, până când a început să se îngroașe. Nuca de cocos am dat-o 2-3 minute în robot pentru a-și elibera uleiul, acest lucru activându-i aroma și făcând-o mai compactă. Am încorporat-o în maglavaisul fierbinte, lăsând-ul apoi să se răcească bine.
După ce s-a răcit, am mixat compoziția împreună cu untul moale ( a nu se exagera cu mixatul, deoarece crema se poate tăia). Am topit zahărul împreună cu apa, apoi am adăugat zeama de citrice. L-am luat de pe foc și l-am lăsat să se răcească.
Asamblarea:
Am început prin a împărți crema în două, punând vreo 3 linguri deoparte. Este important să întindem puțină cremă pe exteriorul tortului pentru a avea priză când îl îmbrăcăm în pasta de zahăr.
Am însiropat primul blat de vanilie, apoi am alternat un rând de cremă, blatul de cacao, celălalt rând de cremă și blatul final.
Acum urmează partea cea mai frumoasă: designul. :)
După ce am pus tortul la rece pentru a se fixa, m-am ocupat de pasta de zahăr. Am folosit aproximativ 500 g de pastă pe care am pregătit-o cu o zi înainte. Am întins-o uniform la o grosime de 5 mm și am așezat-o cu grijă peste tortul asamblat.
Am aranjat-o și am nivelat-o pentru a obține un aspect elegant. Am tăiat surplusul de pe margini și l-am îndepărtat. Urmează decorarea tortului, ultimele retușuri, și din nou la rece până următoarea zi.
Deși pare mult, timpul petrecut realizării acestui gen de tort nu-l depășește pe cel alocat unui tort festiv clasic.
Așa cum am scris și în rețeta pastei de zahăr, aceasta se poate pregăti din timp și poate fi păstrată la rece perioadă îndelungată.
Rețeta pentru pasta de zahăr o găsiți pe blog: http://www.culinary-rainbow.blogspot.ro/2015/02/marshmallow-fondant-pasta-de-zahar.html
Poftă bună!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise