Tort pralinat

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 galbenusuri,
  • 2 linguri de apa calda,
  • 150 g zahar,
  • un praf de sare,
  • un plic de zahar vanilat,
  • 4 albusuri de ou,
  • 100 g amidon,
  • 100 g faina,
  • 0 lingurita praf de copt,
  • margarina pentru uns.
  • Crema de ciocolata:
  • 1 pachet praf budinca de ciocolata,
  • 500 ml lapte,
  • 50 g ciocolata amaruie,
  • 250 g unt,
  • 150 g zahar pudra,
  • un pahar de rom de 54°.
  • Pentru decorare:
  • 50 g migdale taiate lamele,
  • 12 praline de ciocolata neagra, o lingura de fistic.

Mod de preparare

Intr-un castron, se freaca timp de 10 min. galbenusurile de ou cu zaharul, sarea, apa calduta si zaharul vanilat. Compozitia trebuie sa devina spumoasa si aproape alba.

Intr-un alt vas, albusurile se bat spuma tare si se pun peste galbenusuri.

Se amesteca bine amidonul cu faina si cu praful de copt si se cern peste albusuri, amestecand usot toate ingredientele.

Se unge cu margarina, doar fundul unei forme rotunde pentru tort de cca 26 cm diametru si se rastoarna compozitia obtinuta.

Se da la cuptor (incalzit inainte), la 220° si se lasa sa se coaca timp de 30 min.

Se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Se taie orizontal, in trei straturi.

Pentru crema:

Intr-o craticioara, se dizolva praful de budinca, cu putin lapte rece.

Laptele ramas se infierbanta intr-un alt vas, impreuna cu ciocolata sfaramata amestecand pana cand se topeste ciocolata, apoi se incorporeaza praful de budinca dizolvat.

Se lasa sa fiarba putin, amestecand mereu. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand, pentru a nu se forma la suprafata o crusta.

Untul cu zaharul, se freaca cu o lingura de lemn, pana ce devine pumos, apoi se adauga romul si se incorporeaza bine.

Se adauga apoi budinca de ciocolata, calduta,la inceput cate putin(cu lingurita) apoi linguri cu varf, amestecand pentru a se incorpora bine.

Pe primul strat de blat, se intinde 1/3 din crema, se acopera cu al doilea strat de blat, peste care se intinde iarasi 1/3 din crema si se acopera cu al treilea

strat de blat si se acopera totul cu crema ramasa.

Se decoreaza marginile laterale cu migdale taiate lamele

si se formeaza pe suprafata tortului, cu un cutit, semnul a 12 felii.

Se decoreaza fiecare felie cu o floricica de crema (cu seringa pentru ornat) si se pune deasupra cate o pralina de ciocolata.

Se taie marunt fisticul decojit si se presara pe toata suprafata tortului.

Se da la rece, cel putin o jumatate de ora inainte de a fi servit.

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise