tort de pandispan cu ness

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1. pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri cu zahar tos
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri apa rece
  • 1 vf lingurita sare
  • 1praf de copt
  • esente la alegere
  • 2.pentru crema:
  • 1praf budinca de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 3.pentru sirop: 150 gr. zahar
  • 200 ml apa
  • 50 gr ness
  • 4. pentru glazura: 2 albusuri
  • 150 gr zahar

Mod de preparare

Blatul pentru acest tort este unul simplu, adica cel de pandispan ( pe care eu il ador: ) ). Singura diferenta ar consta in cele 8 linguri de apa ( care face aluatul mai pufos si il ajuta sa creasca la copt- si, ca atare am putea renunta la praful de copt ).

Cum procedam:

1. Separam galbenusurile de albus; apoi, batem albusurile spuma, intr-un vas curat, degresat ( care neaparat trebuie sa fie si bine uscat, caci altfel, albusurile isi lasa o apa, si fac ca aluatul sa nu se coaca asa cum ar trebui ).

2 .Dupa acest prim pas, se da deoparte bezeaua obtinuta si se trece la cel de-al doilea vas, in care avem galbenusurile; le luam pe acestea si le batem cu 8 linguri de apa , pana devin spuma; apoi, se adauga zaharul, se bate cu telul ( mixerul ) pana se dizolva si se adauga faina in ploaie. Dupa ce acest mix devine omogen, punem lingura cu lingura bezeaua de albus peste. Cand aluatul este bine incorporat, se va turna intr-o tava unsa si tapetata cu faina ( sau hartie de copt). Eu am ales sa o tapetez cu faina pentru ca am folosit o tava de guguluf si mi-ar fi fost greu sa fixez hartia de copt.

Blatul acesta de aluat se coace la foc potrivit, apoi dupa testul cu scobitoarea, cand este gata, se lasa la racit in tava, urmand sa se desprinda cu atentie abia in momentul cand e racit complet.

Blatul astfel obtinut se va taia in 2 sau mai multe sectiuni, pe lat;

se insiropeaza initial cu siropul din apa si zahar ( fiert si parfumat cu ness- sau daca preferati cu cafea ) , apoi se va umple cu budinca de vanilie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj, la care mai daugam si 2 galbenusuri de ou.

Farmecul acestei prajituri consta in glazura cu care se acopera; cat timp pandispanul sta la racit, preparam o glazura delicioasa din albusuri de ou si zahar caramel si niste decoratiuni din zahar caramelizat.

Punem la topit , la foc mic , pe aragaz 150 gr de zahar, avand grija sa nu se arda, sa ramana de o culoare maroniu deschis , pentru ca altfel capata gust amar.

Cu ajutorul unei lingurite, luam zaharul lichid si desenam diverse modele pe o hartie de copt, apoi dam deoparte si lasam la racit. Cand sunt complet reci se vor desprinde cu usurinta de pe hartia de copt.

Cum preparam glazura:

Batem 2 albusuri spuma tare ( cu un vf de lg de sare ), apoi turnam treptat zaharul caramelizat, avand grija sa batem energic in bezea , pentru a se inloba bine caramelul; cand am adaugat tot zaharul caramelizat , punem si 1-2 lingurite de nes ( dupa gust ) si omogenizam totul. Cu aceasta crema densa , usor crocanta ( pentru ca raman mici conlomeratii de zahar ars ) se va imbraca la final tortul.

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise