Blatul:
Se unge mai intai o tava de tort si se tapeteaza cu hartie pergament, cu diametrul de 23 cm.Apoi se preincalzeste cuptorul la 180gC.
Intr-o craticioara se topeste ciocolata la bain marie.Apoi se lasa sa se raceasca.
Albusurile se bat spuma tare,apoi se adauga 1 lingura de zahar si se bate bine ca la bezea.
Untul se freaca bine cu cealalta lingura de zahar,vanilia si praful de sare,pana devine pufos.
Se toarna in unt apoi galbenusurile pe rand,amestecand bine dupa fiecare.Se adauga apoi ciocolata in amestecul de unt.Se incorporeaza apoi faina amestecata cu praful de copt si coaja rasa de portocala,iar la sfarsit albusurile batute,amestecand usor de jos in sus.Se toarna compozitia in forma de tort si se da la cuptor pentru 40-45 de minute.Se incearca cu scobitoarea.Se lasa la racit,apoi se taie in trei straturi orizontale.
Se face un sirop clasic din zahar,apa si coniac,cu care se insiropeaza fiecare felie de blat.Dar atentie,nu puneti prea mult sirop,sa nu rupeti foile cand le montati.
Crema de ciocolata amaruie cat si cea alba se fac la fel:
Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucati,untul si frisca lichida si puneti pe foc mic pana se topeste ciocolata,dar sa nu fiarba.Se adauga la crema neagra si cele 2 linguri de coniac.Se lasa sa se raceasca bine,apoi se bate cu mixerul pana devine o crema pufoasa.
La fel se procedeaza si la crema alba,doar ca nu se adauga coniac.
Montarea:
Pe un platou se pune prima foaie de tort,se adauga crema de ciocolata,mai putin 2-3 linguri care se pastreaza pentru invelirea tortului.Se intinde uniform,se pune a 2 foaie,se pune crema alba,se intinde frumos,iar la sfarsit se pune si ultima foaie.Tortul se imbraca cu crema neagra pastrata.Acum se orneaza in functie de gusturi.
Eu am pus portocale glazurat,si carlionti de ciocolata.Si am imbracat tortul in 2 foi de ciocolata,jumatate alb si jumatate negru.
Pentru a face foile de ciocolata,am procedat astfel:
100g ciocolata amaruie
100g ciocolata alba
2 foi de pergament taiate cat inaltimea tortului.
Se topeste ciocolata amaruie la bain marie si se toarna calda pe prima foaie de pergament si se intinde pe toata lungime hartiei,apoi asa calda se infasoara pe jumatate de tort si se baga apoi tortul la frigider pana ce ciocola s-a intarit.Se scoate tortul si cu grija se indeparteaza hartia de pergament.La fel se procedeaza si cu ciocolata alba.Se pune pe cealalta jumatate a tortului,se lasa sa se raceasca si se scoate hartia cu grija sa nu rupeti ciocolata.
Pntru glazurare portocale:
Se face un sirop din zahar si apa,se pune la foc sa fiarba,apoi se adauga rondelele de portocale si se lasa pe foc circa 20-25 de minute.Se scot rondelele cu grija si se lasa sa se raceasca pe o hartie de pergament.Apoi se aseaja pe tort in functie de imaginatia fiecaruia.
Carliontii de ciocolata:
Se topeste ciocolata,apoi se toarna pe o tava de copt intainsa.Se lasa sa se raceasca.
Faceti carliontii tragand cu un cutit pentru branza deasupra ciocolatei.Presarati pe suprafata tortului.
Pofta buna.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise