Tort de biscuiti cu crema de ciocolata

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru BLAT:
  • 400- 500 gr. biscuiți populari (eu am folosit cca. 48 bucăți)
  • Pentru CREMA DE CIOCOLATĂ:
  • 1 litru lapte
  • 3 linguri făină
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 8- 10 linguri zahăr (după preferință)
  • 4-5 linguri cacao (depinde de cacao)
  • ½ pachet de unt
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau esență de vanilie
  • 1-2 lingurițe esență de rom (după gust)
  • Pentru DECOR(opțional):
  • nuci prăjite și mărunțite (și/sau caramelizate)
  • ciocolată rasă
  • bomboane de ciocolată

Mod de preparare

CREMA:

-Într-un vas se amestecă făina, amidonul, zahărul și cacaua.

-Se adaugă puțin câte puțin amestecând mereu, cca. o cană lapte rece, până ce compoziția se subțiază și devine fluidă.

-Restul de lapte se pune într-un vas pe foc, iar când laptele începe să fiarbă, se dă focul mai mic și se adaugă treptat amestecul fluid pregătit anterior, amestecând continuu pentru a se evita formarea cocoloașelor.

-Se fierbe la foc mic, amestecând mereu, până când crema se îngroașă și încep să apară mici bule, semn că este fiartă.

-Când crema este gata se adaugă zahărul vanilat/ esența de vanilie și romul, se oprește focul, se adaugă imediat untul tăiat bucățele și se amestecă până ce untul se topește, iar crema devine ”alifioasă”. (Eu nu am folosit deloc mixerul, pur și simplu am amestecat bine cu o lingură de lemn).

-Se acoperă crema cu o folie alimentară (direct pe cremă, nu pe vas) pentru a se evita formarea acelei pojghițe inestetice și se lasă foarte puțin timp să se răcorească.

ASAMBLARE:

-În timp ce crema se răcorește puțin, se pregătește platoul de montat tortul, precum și biscuiții pe care îi împărțiți în mod egal în două grămăjoare.

-Cât crema este caldă (nu foarte fierbinte) se lipesc câte 5-6 biscuiți cu cremă, până când am terminat jumătate dintre ei (o grămăjoară).

-Se iau ”turnulețele” rezultate de biscuiți lipiți cu cremă, se lipesc pe rând între ele cu cremă așezându-se unul câte unul în poziție orizontală pe platou. Se repetă operațiunile și pentru formarea celui de-al doilea șir orizontal de biscuiți, de fapt, cealaltă jumătate a tortului.

-Se presează puțin de o parte și alta pentru a nivela cele două straturi de biscuiți cu cremă, astfel încât acestea să fie cât de cât la același nivel. (Nu vă speriați, de modul cum arată acum, crema este caldă și va curge puțin.)

-Cu crema rămasă se îmbracă tortul. Se poate decora după preferință și dorință. Eu am ras ciocolată negră și albă, am presărat puține nuci caramelizate mărunțite și am pus și câteva bomboane mai deosebite.

-Tortul se dă la rece până a doua zi, lăsând posibilitatea biscuiților să se înmoaie și să se umfle frumos.

-Se taie a doua zi, sper să aveți această răbdare pentru că, cu cât stă mai mult se face mai bun și se taie frumos. Dacă vreți să obțineți această stratificație minunată, tortul se taie doar pe oblic.

Poftă bună!

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise