Tort cu nuca si dulceata de mure (fara zahar)

Foi: Preincalzesti cuptorul la 200 grade Celsius.

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat foi:
  • 470 g făină de grâu (tip 000)
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 50 g merdenchi
  • 90 g unt nesărat moale (82% grăsime)
  • 50 g ulei de cocos ecologic
  • 200 g iaurt gras (homemade)
  • 1/4 lgț sare
  • Crema de smântână și nucă
  • 600 g smântână (20% grăsime, Pilos am folosit eu)
  • 200 g miez de nucă măcinat
  • 100 g dulceață de mure, fără zahăr
  • 80 g merdenchi (melasa de struguri)
  • 3 lgț făină de cocos/amidon
  • Decor:
  • 80 g smântână (20% grăsime)
  • 80 g mascarpone
  • 1 lgț zahăr pudră/indulcitor pudra (opțional)
  • 1-2 linguri dulceață de mure, fără zahăr

Mod de preparare

Foi:

Preîncălzești cuptorul la 200 grade Celsius.

Cerni 450 g făină într-un vas, adaugi praful de copt, drojdia (nedizolvată), merdenchiul (eu l-am folosit rece, de la frigider), untul, uleiul de cocos, iaurtul (rece de la frigider) și sarea. Amesteci cu o lingură, apoi frămânți bine cu mâna până când obții un aluat omogen. Daca este cazul și aluatul este lipicios adaugi și cele 20 g de făină rămase. Acoperi aluatul cu o folie alimentară și îl lași la dospit o oră.

Imparți aluatul în două și întinzi fiecare bilă de aluat (pe o hârtie de copt ușor pudrată cu făină) până la grosimea de 0,5-0,8 cm.

Tai foile după preferință sau după tava în care ai de gând sa asamblezi tortul (le poți tăia și după coacere). Eu le-am taiat în 3 (una a ieșit cu defect și a "salvat-o" atomicul după coacere

Madlene cu suc de clementine

Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul.

Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazie

O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise