Pentru inceput se pregateste griliajul astfel:
- intr-o craticioara se caramelizeaza cele 200 de grame de zahar pana se topeste complet si primeste o culoare aurie
-se adauga imediat un praf de sare si nucile
-se amesteca pana cand nucile sunt imbracate bine in caramel si se rastoarna apoi pe un plan (hartiede copt, tava etc) uns cu ulei
-se lasa la racit si apoi se imparte cantitatea in 2: jumatate se macina la robot (eu le-am pisat marunt cu cutitul) si jumate se toata marisor cu cutitul
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade.
Pentru pregatirea blatului: se separa ouale, se pun intr-un bol albusurile (8 la numar) si apa rece (4 linguri).
-se bat spuma si se adauga cele 10 linguri de zahar, batand in continuare la viteza cea mai mare pana se dizolva complet.
-se adauga apoi galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori
-se adauga faina, pesmetul si jumatatea fina macinata de griliaj
-se amesteca cu grija cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus oentru ca aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda.
Se toarna compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt. Se da blatul la cuptorul preincins la 180 de grade C si se coace timp de 25-30 de minute.
Pentru pregatirea cremei:
-se pune branza mascarpone intr-un bol si se mixeaza de cateva ori pana devine cremoasa
-pe rand se adauga siropul de artar, cate 3 linguri o data si se mixeaza dupa fiecare proces pana cand crema are o consistenta potrivita: nici prea moale nici prea tare
- se mixeaza cateva minute la viteza mare pana cand crema devine spumoasa si creste in volum
Blatul rece se taie in 3 felii transversale (eu am taiat in 2, depinde cat de pufos va iese blatul). Se aseaza baza tortului pe un platou si se acopera cu crema. La fel si peste blatul intermediat iar dupa ultimul blat se imbraca tot tortul cu crema ramasa si se orneaza cu jumatatea de griliaj taiata mai mare. Se lasa la rece cam 1-2 ore.
Pofta buna!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise