Se aseaza blatul pe o tava si se incinge cuptorul la 180gr..
Pentru umplutura se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce se ingroasa si devin cremoase, dupa care se incorporeaza toate celelalte ingrediente si se amesteca bine.
Se intinde umplutura peste blat, se da la cuptor si se coace 15-20 de minute pana ce se rumeneste si se intareste.
Pentru glazura se taie lamaile (spalate si sterse) felii subtiri si se indeparteaza samburii. (Daca coaja este prea groasa, se mai ia putin din ea, ca sa nu fie tortul amar.)
Se dizolva zaharul in 150 ml apa, pe foc potrivit, se lasa sa dea in clocot, se introduc feliile de lamaie si se scot dupa 3-5 minute.
Se fierbe siropul - la foc nu prea mare - pana ce scade la jumatate si se dizolva in el jeleul de mere, amestecand intruna. Intre timp, se incalzeste grilul.
Se aseaza feliile de lamaie - ca tiglele - peste umplutura de pe blat, se ung bine cu glazura si se tin cateva minute sub gril, pana ce glazura incepe sa bolboroseasca si sa se caramelizeze, iar feliile de lamaie sa devina aramii. Tortul se serveste caldut sau rece.
Variatie: In loc de lamai, se pot folosi portocale. Se incorporeaza in umplutura zeama si coaja rasa de la o portocala, iar pentru cuvertura se taie felii 4 portocale mai mici si se fierb in sirop. Iar glazura se ingroasa cu 3 linguri de gem de portocale trecut prin sita.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise