Tort cu frisca si portocale

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort cu frisca si portocale

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • Pentru blat
  • -8 oua
  • -8 linguri de faina
  • -8 linguri de zahar
  • -1 plic zahar vanilat
  • -1 praf de copt
  • -coaja rasa de la o portocala
  • -coaja rasa si zeama de la o lamaie
  • Pentru crema
  • -250ml lapte
  • -30 g gelatina
  • -5 galbenusuri
  • -250 g zahar
  • -500 ml frisca lichida
  • -5-6 portocale
  • -2 linguri de zahar pentru batut frisca

Mod de preparare

Blatul

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare;se adauga treptat zaharul si se bate pana se obtine o bezea lucioasa.

Se adauga restul ingredientelor; se pune intr-o forma cu diametrul de 26 cm.

Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 45 de minute sau pana trece proba cu scobitoarea.

Se scoate pe un gratar de bucatarie si se lasa la racit.

Se taie in 2 jumatati.

Crema

Gelatina de dizolva in laptele caldut si se lasa la frigider de seara pana dimineata.

Galbenusurile se amesteca cu 250 g de zahar , se adauga gelatin dizolvata in lapte si se incalzesc la foc mic pana s-a dizolvat complet gelatina

Dupa ce s-a racit putin se adauga frisca batuta cu 2 linguri de zahar, coaja rasa de la o portocala si portocalele ramase de la ornate , taiate in bucatele mici.

Pregatirea tortului

Portocalele se curata de coaja si se feliaza.

Se tapeteaza cu feliile de portocale vasul in care vrem sa pregatim tortul.

Eu folosesc un vas de pyrex deoarece ii da tortului o forma piramidala.

Se pune un strat de crema peste portocale, avand grija sa o intindem si pe peretii laterali captusiti cu feliile de porocale.

Se pune primul blat, apoi crema si al doilea blat.

Se pune si pe al doilea blat un strat subtire de crema.

Se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider pana a doua zi.

Se scoate din frigider, se lasa cateva minute si se rastoarna pe un platou.

Se decoreaza dupa gust.

Pentru un plus de aspect se pot folosi alternativ felii de portocale obisnuite si portocale cu miez rosu.

Se pot folosi in loc de blat si piscoturi de sampanie.

Pofta buna!

PS.Decorul este unul "de criza"; Ammanul este un oras construit pe 7 coline si am avut 3 zile de ninsoare abundenta( poate putin de necrezut pentru unii) in care strazile( care sunt in majoritate in panta)au fost inaccesibile.Astfel a trebuit sa ma descurc strict cu ce aveam acasa.De obicei fac acest tort cu 2 feluri de portocale: cu cele obisnuite si cu portocale cu miezul rosu; aceasta combinatie da un plus de aspect tortului.

Pasca traditionala

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise