Tort cu cafea, mure si sos de vin rosu

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 1 + 1/2 cani faina alba
  • 1 +1/3 cani zahar (eu am folosit brut)
  • 1/2 cana cacao
  • 5 gr praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita rasa sare
  • 2 oua
  • 1 cana cafea (eu am folosit un espresso)
  • 1 cana iaurt
  • 1/3 cana ulei 1
  • seminte de vanilie
  • pt crema de branza
  • 500 gr crema de branza
  • 3 oua
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar brut
  • seminte vanilie
  • pentru sirop
  • 200 gr mure
  • 300 ml vin rosu dulce
  • 4 linguri zahar brut
  • 50 ml lichior visine
  • pentru glazura
  • o tableta 200 gr cioco (continut ridicat de cacao)
  • 3 linguri smantana
  • o canita mica lapte dulce
  • praline ciocolata
  • dulceata trandafiri pt ornat

Mod de preparare

Pregatim mai intai blatul.

Amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, cacao, praf copt, bicarbonat si sare. Separat mixam ouale cu iaurt si ulei si le turnam peste ingredientele uscate, amestecand cu un tel. Adaugam si semintele de vanilie.

Cafeaua fierbine o turnam peste compozitie, amestecand bine pana obtinem un aluat lichid.

Turnam compozitia intr-o forma de copt unsa si tapetata cu faina si dam la cuptor, sa se coaca blatul, cam 45 min.

Intre timp, pregatim blatul de branza. Ideal ar fi sa avem inca o forma de copt cu acelasi diametru. Daca nu, asteptam sa se coaca blatul si apoi curatam si folosim aceeasi forma de copt.

Intr-un castron, mixam untul cu zahar, adaugam crema de branza, ouale si semintele de vanilie. Turnam compozitia intr-o forma de copt si coacem cam 30 -40 min.

Pentru sirop

Punem la fiert murele, vinul, lichiorul de visine si zaharul si lasam la fiert, la foc mic, cam 20 min.

Dupa ce s-au copt si s-au racit blaturile, putem incepe montarea tortului.

Blatul de tort il taiem in doua straturi. Pe primul strat, punem cu lingura din sosul de vin si mure cat sa se insiropeze blatul. Urmeaza stratul de branza, restul de mure si cel de-al doilea strat de blat de tort insiropat cu restul de sos de vin. Blatul nu trebuie sa fie foarte insiropat.

Dam la rece si pregatim glazura de ciocolata.

Topim ciocolata cu smantana si adaugam laptele. Amestecam si lasam pe foc atat timp cat obtinem o compozitie cremoasa si destul de lichida.

Turnam glazura peste tort si nivelam tot tortul cu ajutorul unei spatule. Adaugam pralinele deasupra si dam la rece cam o jumatate de ora. Apoi turnam cateva "fire" de dulceata de trandafiri.

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise