Sos Napoletan...un sos care pur si simplu m-a cucerit!Un gust deosebit care m-a incantat.
Am vrut sa am si eu in camara un sos care sa mearga langa orice mancare, sau gustare, sau cu care sa fac niste paste in doi timpi si trei miscari.Ei bine l-am gasit...este:Sosul Napoletan,o bunatate!Nu va aburesc si nici nu vreau sa va vorbesc aiurea, dar pe cuvant ca este chiar foarte bun!
In lipsa unor condimente scrise de mine, puteti sa folositi ce aveti in casa, orice condiment numai sa fie acolo pentru ca ele dau aroma si gustul acestui sos, parte care este foarte importanta in rezultatul final.Insist de asemenea sa punem ardeii coptii.Gustul este unic, minunat...comparativ cu folosirea ardeiilor proaspteti.
Eiii, v-am convins ca merita facut?Daca da, astept impresii de la temerari:-)
Enjoy!
Pentru inceput spalam bine toate legumele.
Apoi coacem ardeii pe gratar si ii curatam bine de pielita, cotor si seminte.Ardeii ii dam prin robotul de bucatarie si ii maruntim bine.Ii punem deoparte.
Rosiile le crestam usor in X si le punem la oparit intr-o oala cu apa fierbinte.Le curatam de pielita si de cotor, le taiem in sferturi si le macinam bine intr-un robot de bucatarie in asa fel incat sa ne rezulte o pasta groasa.
Ceapa o curatam si o maruntim bine cu un robot de bucatarie.In lipsa robotului taiem rosiile cubultete marunte.
Morcovii ii curatam si dam pe razatoare mica.
Merele le curatam de coaja si cotor si le dam pe razatoarea mare.
Punem cratita pe foc si adaugam uleiul.Punem apoi ceapa si o lasam sa se caleasca bine pana capata o culoare transparenta.
Adaugam morcovii, calim inca vreo 5 minute, apoi adaugam ardeii.Amestecam bine si ii lasam si pe ei sa se caleasca pana zeama ce o lasa scade.
Cand legumele sunt calite bine, adaugam rosiile macinate.
Tot acum adaugam marul si ierburile aromatice (mararul, cimbrul, busuioc)legate bine cu o sfoara pentru a nu se imprastia in toata cratita.
Adaugam si condimentele, putina sare si lasam sa fiarba la foc domol.Mai amestecam din cand in cand.Procesul de fierbere lent va dura undeva in jur de 2-2.5 ore,cel putin atat a durat la mine.
Cand lichidul a scazut si sosul incepe sa capete o consitenta grosuta si cand uleiul incepe sa se adune la suprafata, atunci inseamna ca sosul nostru este aproape gata.In acest moment mai adaugam sare dupa gust, cat va place voua sa fie de sarat si potrivit pentru a fi servit ca atare.
Mai lasam sa fiarba cam 5-10 minute si cu sarea dupa care luam cratita de pe foc.
In borcane curate, sterilizate si bine uscate turnam sosul.Cine doreste il poate punem si in sticle cu gura larga.
Punem capacele si inchidem ermetic, dupa care le asezam intr-o cratita pe fundul careia am pus un prosopel.Turnam apa pana ajunge aproape de gura borcanelor si le dam la fiert pentru 40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.Dupa acest timp oprim focul si lasam borcanele(sticlele) sa se raceasca in apa in care au fiert.
A doua zi eu am repetat figura,cu toate ca nu era neaparat, dar am vrut sa fiu sigura ca totul este ok:-)
Dupa ce s-au racit le etichetam si le asezam in camara la loc rece si intunecos.
Spor si pofta tuturor!
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise