Simfonia Iahnie de fasole a la Tradaro

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • * 800 g fasole uscata
  • * 4 cepe
  • * 2 cartofi
  • * 2 morcovi
  • * 1 cutie 400 g rosii intregi decojite in suc de rosii
  • * 2 linguri pline de bulion
  • * 1 lingura boia dulce
  • * 2 linguri faina de grau
  • * 3 linguri faina de malai
  • * 1 lingura Delikat
  • * 1 capatana usturoi
  • * 150 ml ulei
  • * 4-5 foi de dafin
  • * 4 cuburi Knorr cu gust de costita afumata
  • * 1 legatura marar tocat marunt
  • * 1 legatura patrunjel tocat marunt
  • * 1 lingurita tarhon
  • * 1 lingurita cimbru
  • * 3 linguri smantana
  • * 1 lingurita piper boabe
  • * sare

Mod de preparare

- Pentru reusita unei iahnii delicioase, este bine ca fasolea sa fie pusa la inmuiat de seara pentru prepararea ei a doua zi. Se pune apa rece peste fasole si sa o depaseasca cam 5-6 centimetri, se acopera si se lasa la inmuiat.

- Apa in care a stat fasolea la inmuiat se arunca, se clateste si se pune la fiert cu apa rece cat sa o depaseasca cu 2-3 centimetri, la foc potrivit. Dupa 10 minute de fiert se arunca apa si se pune iarasi la fiert cu apa fierbinte si se tine la foc potrivit pret de 10 minute dupa care se repeta operatia dar de aceasta data nu se mai arunca apa ci se lasa sa scada.

- In acest timp se curata cartofii, se taie cubulete si se pun la fiert intr-un vas separat.

- Ceapa si morcovul se curata, se toaca marunt si se pun la inmuiat in 100 ml ulei la foc mic circa 3 minute apoi se toarna 1/2 l apa, se adauga 1 lingura Delikat si se lasa la foc domol, acoperit circa 10 minute si din cand in cand se amesteca pana cand scade apa aproape de tot si compozitia sa fie aproape ca o pasta.

- Intr-un alt vas se pune 50 ml ulei, faina de grau si faina de malai si se amesteca la foc potrivit circa 3 minute apoi se adauga rosiile intregi (dar se pot taia mai mici) decojite in suc de rosii, boiaua dulce, bulionul, usturoiul tocat marunt si se amesteca. Deoarece compozitia incepe sa se ingroase din cand in cand se mai adauga apa calda. Se adauga 4 cuburi Knorr cu gust de costita afumata si se amesteca iar in final compozitia sa ramana ca o crema moale.

- Aceasta compozitie se rastoarna peste fasolea fiarta, se adauga, marar, patrunje, tarhon, cimbru, piper boabe, foi de dafin, smantana, sare daca mai este cazul dupa gust si se amesteca apoi se baga la cuptor la foc potrivit 60 de minute. Din cand in cand se mai amesteca in fasole deoarce fasolea se aseaza la fundul cratitei.

In farfurie se orneaza cu patrunjel verde tocat marunt.

Se serveste cu castraveciori acri ,salata de varza acra sau salata de ardei copti.

Se adauga suflet dupa pofta inimii.

Pofta buna!

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise