Nu se poate sa nu facem si o mica introducere inainte de a trece la lucru.
Aceste sarmalute cu specific arabesc, se fac in general cu orez cu bobul rotund. Reteta se poate gasi si sub numele "malfouf", numele provenind de la varza, care in araba inseamna malfouf. Sarmalutele sunt o bunatate, ele nelipsind la masa noastra pe timpul postului din Ramadan sau mai mult in sezonul de iarna, cand varza se gaseste in cantitati mari pe piata.Forma sarmalelor este diferita de cele romanesti, ca de altfel si gustul lor.Condimentele folosite dau un gust aparte sarmalutelor, mai ales cuminul.
Am mai amintit de CUMIN si in alte retete, care la noi se foloseste foarte des, mai ales in mancarurile care au la baza peste, conopida, varza, spanacul.. etc.
Cuminul creste motilitatea tractului gastro-intestinal, ajuta la digestie datorita cresterii secretiilor enzimatice, are sursa de fier, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu, plus ca este bogat in vitamina B si B6, dar si vitamina A si C.
Si acum sa trecem la modul de preparare. Mai intai vom pune varza la oparit.Vom scoate o parte din frunzele care sunt de un verde mai inchis, iar cu ajutorul unui cutit scoatem cotorul de la varza.Intr-o oala de capacitate peste 5-6 l vom pune apa si o lingura de sare, o vom lasa sa dea un clocot, doua. Dupa primele clocote vom introduce capatana de varza si o vom lasa pana cand frunzele oparite se desprind apoi le vom scoate treptat intr-o tava mai mare.Procedam astfel pana vom termina de oparit toata varza. Mijocul de la varza il vom scoate dupa ce s-a oparit si il vom umple cu compozitia de sarmale. La noi se cheama "geage", adica "puiut" si atunci cand se servesc sarmalele este prima data consumat, fiind apreciat.
Intr-un vas vom amesteca toate ingredientele, carnea tocata, orezul care a fost in prealabil spalat bine in cateva ape, 3-4 linguri din uleiul de masline, vegeta, cuminul, curry, sarea si piperul dupa gust. Foile de varza vor fi taiate in 3 sau 4 bucati, in functie de marimea lor, iar partea groasa va fi scoasa.
Frunzele rupte sau cele care sunt mai groase le vom toca marunt, jumatate din ele vor forma patul pentru sarmalute, iar cealalta jumatate va fi pusa deasupra lor.
Pentru gatit vom avea nevoie de o oala inalta, iar la fundul oalei vom aseza jumatate din varza tocata si 4-5 catei de usturoi, iar pe mijloc vom pune "puiutul" umplut. Si acum vom incepe formarea sarmalutelor. Vom lua o lingura din umplutura si o vom intinde pe frunza de varza, si vom rula pe latimea frunzei(sarmalele le vom rula pe un blat de bucatarie sau o farfurie, urmariti imaginile postate). Dupa ce le-am rulat le vom aseaza in oala, unele peste altele, iar intre straturi vom pune usturoi. Dupa ce am terminat de rulat toate sarmalele, deasupra vom adauga restul de varza tocata si usturoiul ramas. La sfarsit vom adauga zeama de la 3-4 lamai, uleiul ramas si apa calda cat sa acopere sarmalele.Se va sara dupa gust, iar deasupra vom pune o greutate speciala sau eventual o farfurie intinsa(in cazul meu o greutate, urmariti imaginile postate), ca la fierbere sa nu se ridice deasupra.
Din momentul cand incepe sa fiarba apa vom lasa sa dea cateava clocote dupa care vom da focul la mic, vom pune capacul si vom lasa sa fiarba cca 50-60 minute. Inainte de a inchide focul vom verifica o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte.
Se servesc calde cu lamaie, muraturi, ceapa verde, ridichi si ardei iute.La noi se servesc cu paine calda(turtite), dar cred ca ar merge bine si cu mamaliguta fierbinte.
Aceste sarmalute le putem gati si pe perioada de post, inlocuind carnea cu ciuperci, sunt convinsa ca vor iesi minunate.
Nu vreau sa ma laud, dar sarmalutele au iesit foarte gustoase si au o aroma deosebita.
Va doresc pofta buna si chiar va invit sa le incercati..!
Specific:Iordania
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise